Film i serije

Održana svečana premijera druge sezone serije "Besa"

Održana svečana premijera druge sezone serije "Besa"
Foto: Tanjug/Zoran Zestic | Održana svečana premijera druge sezone serije "Besa"
Tanjug

Svečana premijera druge sezone TV serije "Besa" u vidu prve dvije epizode, održana je sinoć u Kombank Dvorani, uz prisustvo autorske i glumačke ekipe.

Popularna kriminalistička TV priča realizovana je i ovaj put u koprodukciji kuće "Adrenalin" i kompanije Telekom Srbija, i donosi novih 10 epizoda koji će se premijerno prikazivati na malim ekranima od 27. novembra prvo na kablovskom kanalu Superstar, a zatim od 1. decembra i na Prva TV.

Svjetsku premijeru serija "Besa 2" je imala 22. novembra u Talinu, glavnom gradu Estonije, na filmskom festivalu "Black Nights" i doživjela ovacije, a inače je dijelom projekat i sniman u ovoj zemlji.

Neposredno pred početak Gala projekcije dvije epizode, glumci i reditelji druge sezone su prošetali po crvenom tepihu Kombank Dvorane i imali kratke susrete sa medijima.

Glavni glumac Radivoje Raša Bukvić je tako istakao slogan ovog nastavka koji glasi "Porodica je sve", jer smatra da je ovo jedan od najboljih igranih projekata koji se bavi svetinjom kakva je porodica.

Prva sezona je od samog starta bila veliki hit, i onda uvijek postoji bojazan da li će i nastavak biti dostojan tog uspjeha i može li ga ponoviti.

"Trudili smo se, zbog tolikog trijumfa sa prvom sezonom, da barem pokušamo da dosegnemo kvalitetom njen nastavak. Ja mislim da smo u tome uspeli, a naravno publika je tu da sama proceni da li je tako. Čak u ekipi serije su pričali kako smo sada uspeli i da premašimo prvi deo", zaintrigirao je javnost Bukvić pred premijeru i dodao da je njegov lik Uroš pravi mučenik u ovoj seriji.

Djelimično se slaže sa tim i Miloš Timotijević, kao posvećeni inspektor Interpola, da se uvijek ekipa potrudi da nadmaši original, odnosno da bude na visini zadatka kada snima nastavak uspješne priče.

Njegov junak Petrit Koci je pravdoljubiv, voli da uradi posao do kraja, što mu i uspijeva, i na početku drugog serijala djeluje da će sve biti u redu, prava mirna luka, van opasnosti.

"Moj karakter je u nekim stvarima sličan meni, a opet se dosta i razlikujemo. Ipak, kada igrate neki lik, on mora da ima nešto blisko sa vama u duši. Ja tom čoveku dajem svoje telo, pružam mu svoj glas, i neminovno će podsećati na mene i privatno", izjavio je Timotijević o svom TV inspektoru, a zanimljivo je da je skoro tumačio i opasnog - korumpiranog policajca u filmu i seriji "Južni vetar".

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija - Vladimir Lučić, i producent serije, izjavio je da je jako zadovoljan što konačno stiže i nastavak "Bese" pred gledaoce i podsjetio da je ova serija sa svojom prvom sezonom bio njihov prvi projekat kojim su i započeli ekspanziju domaćeg igranog programa.

"Uzbuđen sam što naš prvi projekat, kojim smo pre tri godine i pokrenuli kanal Superstar, dobija svoj drugi deo, vredelo je čekati. Kako sam često navodio, nama je ambicija da postanemo domaća verzija američkog giganta HBO, i mislim da smo na tom tragu. Serije nam se prodaju za inostrano tržište, tako da se širimo", pohvalio je poslovanje Lučić i najavio da će još raznih TV serija u njihovoj produkciji dobiti nastavke.

Tako se uveliko snimaju serijali "Klan", "Močvara" (obje sa drugim sezonama), "Državni službenik" (treća sezona), planiraju se i "Kalkanski krugovi 2", i druge TV produkcije.

Onda je publika ušla u salu na specijalnu projekciju i utonula u bioskopski mrak da pogleda dalje avanture vodećih likova zastrašujuće kriminalističke serije, snimane u Srbiji, Crnoj Gori i Estoniji.

Prva sezona serije "Besa" od 12 epizoda, imala je osnovni zaplet u slučajnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila na putu u Crnoj Gori, i pri tom udesu je poginula kćerka veoma moćnog albanskog mafijaša, a sudar je slučajno izazvao glavni junak ove ljudske drame - Uroš.

Albanski zlikovac traži osvetu, ali ne da ubije protagonistu, već mu daje mogućnost da ovaj ubije petoro ljudi u zamjenu za svoj život i spas svoje porodice. Tako junak koji nikada nije ubio čovjeka, mora da postane ubica, ne bi li spasao svoje najmilije, a svake sekunde mu je život u opasnosti.

Posljednja epizoda je bila završena tkz. "cliffhangerom", odnosno u vidu "visećeg kraja" prepunog napetosti, jer protagonista dobija sliku svoje buduće, posljednje, pete žrtve koju treba da likvidira, a to je niko drugi do inspektor Koci, pozitivac u potpunosti.

Serija "Besa 2" sada odvodi radnju tri godine kasnije, sve je dosta smireno, nema napetosti na prvi utisak, i glavna porodica za čije sudbine publika strepi, ne živi više u Srbiji, već su pod novim identitetom u Estoniji, u potrazi za novim životom, novom šansom, novim početkom.

Neobično je to da je u bioskopu emitovan čitav film od skoro dva i po sata, odnosno u pitanju su prve dvije epizode koje su montažom spojene u cjelovečernji projekat, da se ima utisak da je zaista u pitanju bioskopski film, a ne TV serijal za mali ekran.

Sve ono što je djelovalo da će biti zanimljivo pratiti u nastavku veoma napete serije, posebno zbog tako dramatičnog kraja, ovdje je izostalo, jer se sve to u međuvremenu izdešavalo, i nekako je naglo preskočeno. Da ne otkrivamo previše, ali kako radnja munjevito leti tri godine kasnije, samim tim sudbine likova su drugačije postavljene, tačnije nema (više) opasnosti po inspektora koje svi očekuju.

Ali, scenario će se veoma surovo "poigrati" sa junakom Urošem Perićem u toj mjeri da je publika bukvalno zanemila na projekciji, u nevjerici da se zaista dešava to što im je pred očima.

Sa tim u vezi, slogan "Porodica je sve" vrlo je problematičan u drugoj sezoni, odnosno nije adekvatan usljed onoga što se odigralo na platnu, a gledaoci će shvatiti zašto - kada odgledaju na malim ekranima.

Time nastaje jedan veliki i neočekivani šok koji skoro da poništava veći dio onoga što se pažljivo i temeljno gradilo u prvoj sezoni, ali, izgleda da autori nisu imali drugog rješenja, već da idu tim (veoma mračnim) putem, što je gotovo presedan u serijskom programu.

Kako će se dalje razvijati priča nakon tolike patnje, bola i strahote koja se desila već na početku druge sezone, ostaje da publika dalje prati na kanalima Superstar i Prva TV, svakog vikenda od 27. novembra.

Osim Raše Bukvića i Miloša Timotijevića, svoje role iz prvog ciklusa i dalje uvjerljivo nastavljaju Arben Bajraktaraj, Hana Selimović, Milica Gojković, Milan Marić, a pojačanje stiže u likovima Milice Zarić, Nebojše Milovanovića, rep muzičara Relje Popovića, uz međunarodne glumce - Katarina Čas, Florist Bajgora, Tristan Halilaj, Gert Raudsep, Hendrik Toompere mlađi, Mari Abel.

Druga sezona snimana je na više od 200 lokacija u režiji Igora Stoimenova, kao glavnog scenariste i autora ovog nastavka, uz britanskog pisca Tonija Džordana i dvojice reditelja - Nikole Ljuce i Milana Todorovića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije