Film i serije

Okitili se "Oscarima", a nisu ih zaslužili

Okitili se "Oscarima", a nisu ih zaslužili
Foto: N.N. | Okitili se "Oscarima", a nisu ih zaslužili

Dva filma holivudskog glumca Rasela Kroua, čak i čuvena glumica Meril Strip dobili su prestižne nagrade "Oscar", za koje filmski kritičar Džo Rid smatra da ih nisu zaslužili.

Ovaj veoma cijenjeni kritičar u Holivudu sastavio je listu filmova koji su u posljednjih nekoliko godina dobijali "Oscare" koje nisu zaslužili, kao i filmove koji su trebali te godine da budu nagrađeni.

"Čelična ledi", 2011. godina

Glumica Meril Strip dobila je nagradu "Oscar" za najbolju glavnu ulogu u ostvarenju "Čelična ledi", gdje je igrala ulogu Margaret Tačer.

Kritika smatra da je "Čelična ledi" odličan film, ali da je ipak te godine nagrada za najbolju glumicu trebalo da završi u rukama Viole Dejvis za njen film "Pomoć". Razlog za ovakav stav kritike je gluma Meril Strip, koja po njihovim riječima u "Čeličnoj ledi" nije prikazala sav raskoš svog talenta.

"Oscara" dobila: Meril Strip

Trebalo da ga dobije: Viola Dejvis

"Crash", 2005. godina

Film je dobio "Oscara" u katerogriji najbolji film, a Rid smatra da je ovo jedna od najvećih grešaka filmske industrije, jer je te godine ovu nagradu trebalo da dobije film "Brokeback Mountain". Rid se prisjeća da je i glumac Džek Nikolson, koji je tada trebalo da najavi pobjednika, ostao zatečen kada je iz koverte izvukao papir na kojem je pisalo "Crash". Publika je ipak tokom nekoliko godina sama prosudila koji film je bolji, pa je tako "Brokeback Mountain" postao mnogo gledaniji od ostvarenja "Crash".

"Oscara" dobio: "Crash"

Trebalo da ga dobije: "Brokeback Mountain"

"Predivni um", 2001. godina

Režiser Ron Hauard je napravio fantastičan film "Predivni um", koji danas ima veliki broj obožavalaca širom svijeta. Ipak, kritika smatra da ovo ostvarenje nije zaslužilo nagradu "Oscar" koju je dobilo u konkurenciji s epskom dramom "Gospodar prestenova" u kategoriji najbolji film. Iako je epska drama "Gospodar prstenova" s kasnijim nastavcima pokupila "Oscare", Rid smatra da se to trebalo desiti već od prve godine kada je predstavljen.

"Oscara" dobio: "Predivni um"

Trebalo da ga dobije: "Gospodar prstenova"

"Gladijator", 2000. godina

"Gladijator" je veoma dobar film, koji je prikazao sav talenat režisera Ridlija Skota, kao i maestralnu glumu Rasela Kroua. Ipak, sudeći po Ridu, ovaj film je daleko iza ostvarenja "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", koji se iste godine takmičio za "Oscara". Kritičar smatra da je ova drama zaslužila prestižnu nagradu, jer je svojom scenografijom, efektima i nevjerovatnom pričom osvojila srca mnogobrojne publike.

"Oscara" dobio: "Gladijator"

Trebalo da ga dobije: "Pritajeni tigar, skriveni zmaj"

"Hrabro srce", 1995. godina

Film "Hrabro srce" holivudskog glumca Mela Gibsona osvojio je nagradu "Oscar" 1995. godine u katergoriji najbolji film, gdje se takmičio s nekim od danas legendarnih ostvarenja. Rid smatra da je "Hrabo srce" dobar film, ali da je ta godina ipak trebalo da pripaden istorijskoj drami "Apolo 13". Rid smatra da je ovaj film imao veliki kulturološki značaj na ljubitelje sedme umjetnosti, te da ostvarenje ima mnogo veći kvalitet u odnosu na škotske klanove koje je predstavio Gibson.

"Oscara" dobio: Hrabro srce"

Trebalo da ga dobije: "Apolo 13"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije