Film i serije

Oliver Stoun: Srbi i Rusi su za Holivud loši momci

Oliver Stoun: Srbi i Rusi su za Holivud loši momci
Foto: Tanjug/AP | Oliver Stopun: Srbi i Rusi su za Holivud loši momci

Slavni američki reditelj Oliver Stoun ocijenio je da je ono što se dešavalo oko filma "Dara iz Jasenovca" - srpskog kandidata za "Oskara" donekle tipičan primjer američkog uskog pogleda na svijet, gdje su Rusija i Srbija često predstavljeni kao propagandisti, a oni koji se bore protiv njih kao jedini koji polažu pravo na istinu.

"To nije fer i pošteno, ali tako nalaže 'pravilnik' onih koji vjeruju da su superiorna bića", rekao je Stoun za "Večernje novosti".

Na pitanje može li se biti politički neutralan u današnjem svijetu i imati dobre odnose istovremeno sa SAD, EU, Rusijom i Kinom, kao što Srbija pokušava, Stoun je odgovorio da je to izuzetno teško.

"A, uostalom, šta je neutralnost? Često neutralan znači biti popustljiv i ne uvrijediti nikoga i ništa. Svijet je definitivno u veoma osjetljivoj fazi, bar je tako na Zapadu, gdje svako jasno i čvrsto izraženo mišljenje može biti ocijenjeno kao 'bezosjećajno' ili nešto slično tome. Ovo je izuzetno teško vrijeme za filmske autore", ocijenio je Stoun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije