Film i serije

Omaž Šerbedžiji i Koksu u Subotici

Omaž Šerbedžiji i Koksu u Subotici
Foto: N.N. | Omaž Šerbedžiji i Koksu u Subotici

SUBOTICA - Projekcijom filmova "Čerčil" sa Brajanom Koksom u glavnoj ulozi i "Oslobođenje Skoplja", čiju režiju zajedno sa sinom Danilom potpisuje Rade Šerbedžija, danas je u Subotici, kao predfestivalski program Festivala evropskog filma Palić, počeo omaž dvojici laureata nagrade "Aleksandar Lifka".

Naime, Rade Šerbedžija i Brajan Koks upravo su dva glumačka barda i dvije holivudske zvijezde kojima će na ovom filmskom festivalu biti uručena nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji.

 Nagrada nosi ime po jednom od pionira evropske kinematografije koji je davne 1910. godine u Subotici otvorio prvi bioskop, a do uručenja iste, odnosno do početka ovogodišnjeg Filmskog festivala u Subotici, svakog dana biće prikazivani filmovi u kojima uloge tumače Šerbedžija i Koks.

Tako će se publika podsjetiti i Koksovih filmova "Eskapist" Ruperta Vajata, "Lovac na ljude" Majkla Mana, "Koriolan" Rejfa Fajnsa, te "25. sat" Spajka Lija, dok će u čast Šerbedžije biti prikazani "Dezerter" Živojina Pavlovića, "Pre kiše" Milča Mančevskog, "Sedmina" Matijaža Klopčiča i "Sneč" Gaja Ričija.

Sve ovo nagovijestio je već pomenuti film "Čerčil" Džonatana Teplickog, u kojem britanskog premijera iz Drugog svjetskog rata igra Koks, a ta istorijska saga događa se 96 sati prije početka invazije na Normandiju.

Brajan Koks (1946) odrastao je u radničkoj porodici i već u 14. godini stao je na pozorišne daske u rodnom gradu. Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umjetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što prije igrao u teatru. Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, mijenjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film.

Na filmu je debitovao kao Lav Trocki u biografskoj drami "Nikolaj i Aleksandra" (1971) o posljednjoj ruskoj carskoj porodici, caru Nikolaju Drugom i carici Aleksandri, koja je snimana u Španiji i Jugoslaviji.

Rade Šerbedžija (1946) je kao dijete volio da igra fudbal i umalo da ga ljubav prema lopti odvrati od glume, njegove druge ljubavi. Želio je da studira književnost i da postane pjesnik (što je postigao znatno kasnije), ali na nagovor prijatelja upisao je glumu na Akademiji za pozorište, film i TV u Zagrebu, gdje je diplomirao 1969. Nadaren, posebne glumačke tehnike, temperamentan, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i fizički teške scene, pokazao se podjednako uvjerljiv u ulogama klasičnog i modernog teatra, kao i u filmovima, igrajući pozitivne junake i negativce.

Omaž Šerbedžiji počeo je filmom "Oslobođenje Skoplja", koji je režirao sa sinom Danilom, a čiji je glavni junak osmogodišnji Zoran. Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, a prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih cjelina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije