Film i serije

Opijelo za Pavla Vuisića na beogradskom Novom groblju

Opijelo za Pavla Vuisića na beogradskom Novom groblju
Foto: Arhiva | Opijelo za Pavla Vuisića na beogradskom Novom groblju

Na Novom groblju u Beogradu danas je služeno opijelo slavnom glumcu Pavlu Vuisiću koje su, uz sve mjere opreza usljed epidemije virusa korona, organizovali njegova udovica Mirjana i Beogradsko Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", saopšteno je iz ovog udruženja.

U "Adligatu", u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, nalazi se legat Pavla Vuisića sa njegovim originalnim objavljenim i neobjavljenim rukopisima, predmetima, nacrtima za brodove, ljubavnim pismima.

Tu se nalazi čak i set ključeva među kojima su ključevi kamiona koji je vožen u TV seriji "Kamiondžije".

U legatu Pavla i Mirjane Vuisić može se vidjeti njegov originalni testament u kojem zahtijeva da mu šestorica popova pjevaju na sahrani, "ali u sebi, tako da ih on ne čuje", te da mu nijedan komunist ne drži govor, "inače će da ustane iz groba".

Predsjednik "Adligata" Viktor Lazić rekao je da je ovo udruženje posvećeno očuvanju sjećanja na velike ljude iz kulture, a naročito na članove udruženja i ljude čije zaostavštine čuva s velikom ljubavlju i poštovanjem.

"S obzirom na tešku situaciju prethodnih meseci nismo izlazili na groblje, pa smo ovom prilikom obišli grobove, ostavili cveće i zapalili sveće i drugim velikanima i našim donatorima, kao na primer Mihailu Jovanoviću, Branku Miljkoviću, Milunki Savić", naveo je Lazić.

Vuisić je bio "vulkan glume, života i snage", opisao ga je veliki američki glumac i reditelj Orson Vels, napominje se u saopštenju.

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao popularni Paja su: "Ko to tamo peva", "Sjećaš li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu", "Maratonci trče počasni krug", "Pop Ćira i pop Spira" "Petrijin venac", "Salaš u Malom Ritu", "Valter brani Sarajevo" i kultna serija "Kamiondžije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije