Film i serije

Oproštaj od Feđe Stojanovića: Kao čovjek i umjetnik mjera vrijednosti

Oproštaj od Feđe Stojanovića: Kao čovjek i umjetnik mjera vrijednosti
Foto: Printscreen YouTube | Oproštaj od Feđe Stojanovića: Kao čovjek i umjetnik mjera vrijednosti

BEOGRAD - Mnoge kolege umjetnici su se sinoć na društvenim mrežama oprostili od iznenada preminulog glumca Feđe Stojanovića, sa tek malo napisanih riječi, kao da možda više nemaju snage od toliko učestalih smrti dramskih umjetnika u posljednjem periodu.

Direkcija Zvezdara teatra na čelu sa upravnikom Dušanom Kovačevićem zapisala je na Facebook stranici: “Danas nas je napustio Feđa Stojanović, divan glumac i drag saradnik. Sećamo se predstava u kojima je igrao kod nas - 'Lari Tompson - tragedija jedne mladosti', 'Večeras slušate' i 'Ljubav u Savamali'".

Upravo posljednji naslov je i dalje aktuelan, jer se već nekoliko sezona uvijek igra pred rasprodatom salom, a pisac ovog pozorišnog hit komada - Ivan Lalić, kratko se oglasio riječima: “Ja imam sve manje snage da podnosim ovakve vesti. Feđa moj”.

Koleginica iz njegovog matičnog pozorišta Ateljea 212 - Branka Šelić, zapisala je tek ovo - “Ode Feđica naš, žao mi je”, a glumica mlađe generacije Tijana Čurović - “E moj Fele... Zbogom”, bilo je sve što je utisnula u objavu, uz sliku sebe sa preminulim glumcem.

“I kao čovek i kao umetnik mera vrednosti”, veoma jasno se oglasila glumica Jelena Đukić, a njena koleginica Ana Sakić se emotivno oprostila - “Feđice moj dobri...naš Feđice... predivni...anđeli neka ga čuvaju zauvek”.

Onda su se na svojim Facebook nalozima dalje opraštali pretežno filmski i televizijski reditelji, kao što je Jelena Bajić Jočić - “Divan glumac, plemenit čovek, predivna duša! Feđa Stojanović! Počivaj u miru”.

Urednik dramskog programa RTS-a i reditelj Marko Novaković takođe je bio sažet u poruci - “Počivaj u miru, dragi Feđa. Bila je čast raditi sa tobom”.

Televizijski i pozorišni režiser Miško Milojević prvo je bio kratak (“Pozdrav Feđa, počivaj u miru!”), da bi onda osejtio potrebu da se raspiše oko uspomene na pokojnog glumca.

“Iako smo tokom proteklih decenija više puta radili zajedno, moje najsnažnije sećanje na Feđu je sa Akademije, kada je on, zajedno sa pokojnom Marinom Koljubajevom igrao, kao neku ispitnu predstavu, duo dramu - jednočinku, koja se, koliko sećam zvala 'Podsetnik'”, započeo je svoju besedu Milojević.

“Ne sjećam se ni ko je bio pisac, ni ko je režirao taj ispit, ali i Feđa i Marina su zračili nekim nevjerovatnim šarmom i istančanom glumačkom energijom. Već tad se moglo prepoznati da će ti studenti III godine glume postati veliki glumci”, sa setom je napisao reditelj.

“Naravno pamte se Feđine uloge iz Ateljea 212, ali meni je, eto, ostao u sećanju taj briljantni medaljon iz davnih dana”, zaključio je TV autor.

Upravo se i njegovo matično pozorište Atelje 212 oprostilo od svog glumca, gdje su istakli da je preminuo nakon teške bolesti, a karijeru je gradio na filmu, televiziji i u teatru.

Izdvojili su čitav repertoar njegovih uloga u ovoj kući, gde je došao davne 1973. godine (“Iza kulisa”, “Lagum”, “Silvija”, “Tri verzije života”, “Proslava”, “Otac na službenom putu”, “Zoran Đinđić”, “Sedam i po”, “Trst”, “Revizor”, “Gospodin Biderman i piromani”).

Posljednju ulogu u matičnom teatru je ostvario tokom pandemije - “Da bog da te majka rodila” u oktobru 2020.

Podvukli su da je igrao na gotovo svim scenama Beograda - JDP, Bitef teatar, Madlenianum, “Duško Radović”, “Boško Buha”, festivalima BELEF, i spomenutom Zvezdara teatru.

Posljednja upečatljiva uloga mu je bila u seriji - telenoveli “Istine i laži” (2019) od preko 300 epizoda. Vrijeme i mjesto sahrane, kao i komemoracije biće naknadno objavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije