Film i serije

Osam filmova u trci za glavnu nagradu 28. SFF-a

Osam filmova u trci za glavnu nagradu 28. SFF-a
Foto: Ustupljena fotografija | Osam filmova u trci za glavnu nagradu 28. SFF-a

SARAJEVO - U Takmičarski program - igrani film 28. Sarajevo film festivala, kako je saopšteno iz organizacije festivala, prema izboru selektorke Elme Tataragić, uvršteno je osam filmova. Četiri filma će u Sarajevu, kako je rečeno, zabilježiti svjetsku, a četiri regionalnu premijeru.

"Regionalna kinematografija je izuzetno raznovrsna i sve je raznovrsnija iz godine u godinu. Tako je i ova selekcija od osam naslova upravo to: bogatstvo tema, likova, pristupa, stilskih izbora, estetika i ono što je najvažnije, predstavlja pluralnost mišljenja, što je možda i najvažnija njena odlika", kaže o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić. U nekoliko rečenica predstavljeno je i osam filmova koji su u konkurenciji za nagrade.

SVJETSKE PREMIJERE

"Balada", Bosna i Hercegovina

"Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka djevojčice Mile (8), poslije deset godina bračnog života vraća se kod svojih. Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila", kaže sinopsis ovog filma koji je režirala Aida Begić.

"Čovjek od djela", Rumunija, Bugarska

"Ilie, šef policije u malom gradu, sebi želi obezbijediti ugodan život, ali napravi jedan pogrešan izbor.  Već u srednjim godinama života i otuđen, Ilie osjeća potrebu da bude dio nečega - da posadi voćnjak ili čak izgradi kuću. Iako se u selu dešavaju čudne stvari, Ilie vidi samo ono što mu odgovara", sinopsis je ovog ostvarenja.

"Jahači", Slovenija, Hrvatska, Srbija, Italija, Bosna i Hercegovina

"Slovenija, proljeće 1999. Dva prijatelja iz maloga sela odluče pretvoriti svoje mopede u čopere i krenuti na put. Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku - zemlje koje su se netom otcijepile od Jugoslavije - prate ih mlada, odbjegla žena misteriozne prošlosti i stari bajker", glasi sinopsis ovog filma koji je režirao Dominik Mencej.

"Šest sedmica", Mađarska

"Buntovna tinejdžerka živi u stančiću s mlađom sestrom i nestabilnom majkom. Ona je prekasno shvatila da je trudna, te je odlučila da će, nakon što se porodi, dijete dati na usvajanje neplodnom paru. Njena majka, međutim, ne može prihvatiti tu odluku", sinopsis je ovog mađarskog ostvarenja.

REGIONALNE PREMIJERE

"Klondike", Ukrajina, Turska

"Juli 2014. Irka i Tolik, koji očekuju uskoro rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice sa Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvoga djeteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenje aviona", piše u sinopsisu.

"Korset", Austrija, Luksemburg, Njemačka, Francuska

"Imperatorica Elizabeta Austrijska slavljena je zbog svoje ljepote i uspostavljanja modnih trendova. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču", stoji u sinopsisu ovog filma.

"Serviam - ja ću služiti", Austrija

"Ženski katolički školski internat u predgrađu Beča, namijenjen bogatoj austrijskoj eliti. Škola opstaje, ali broj vjernika je u opadanju i prostorije na višim spratovima internata su prazne. Direktorica internata, mlada i energična časna sestra, strastveno se bori protiv te propasti", glasi sinopsis.

"Sigurno mjesto", Hrvatska

"Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procjep u svakodnevici tročlane porodice. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega", kaže sinopsis "Sigurnog mjesta" koji se temelji na ličnom iskustvu reditelja filma Jurja Lerotića, koji igra i glavnu ulogu.

 

DJ Solomun na SFF-u

Sarajevo će u avgustu ponovo preuzeti štafetu regionalnog kulturnog centra, pa će 19. avgusta, posljednje noći Sarajevo film festivala, grad rasplesati globalna DJ superzvijezda - Solomun, koji će na balkon iznad Vječne vatre izaći u 23.30 i odsvirati višesatni set.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije