Film i serije

Oskar ostaje bez domaćina voditelja?

Oskar ostaje bez domaćina voditelja?
Foto: N.N. | Oskar ostaje bez domaćina voditelja?
N.N.

Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku (AMPAS) na korak je da ponovi jednu od najradikalnijih intervencija u istoriji dodjele svojih nagrada, popularnih Oskara.

Kako ekskluzivno javlja "Varajeti", pozivajući se na dobro upućene izvore, prvi put u skoro 30 godina najveći filmski šou na svijetu neće imati domaćina-voditelja.

Umjesto da se oslone na jednu osobu koja bi počela prenos monologom ispunjenim forama na račun Trampa, producenti će odabrati niz poznatih zvijezda koji će predstaviti publici različite segmente. Odluka je donesena kada je Kevin Hart, prethodno odabran za voditelja, odlučio da se povuče samo nekoliko časova kasnije, usljed prozivki na društvenim mrežama zbog desetak godina starih homofobičnih tvitova.

Koncept o dodjeli bez domaćina podijelio je ljude iz vrha Akademije i producente koji uveliko pripremaju ceremoniju. "Varajeti" izvještava da su se na žurci poslije dodjele Zlatnog globusa mnogi izvršioci žalili na tu ideju. Јedan medijski magnat istakao je da bi to moglo imati potencijalno fatalne posljedice, jer su domaćini često najveći mamac za publiku kada je riječ o tako glamuroznim TV prenosima, nešto poput dirigenta ili mašinovođe koji upravlja vozom.

Međutim, ima i onih koji smatraju da bi odluka o dodeli bez domaćina mogla biti pozitivna.

- Zašto ne probati? Mišljenja su već ionako podijeljena, tako bi da svaki potencijalni domaćin bio analiziran u sitna crevca, mjerila bi mu se svaka riječ. A, da se razumijemo, dani voditelja kakvi su bili Bob Houp i Bili Kristal su prošlost – izjavio je medijski savjetnik Bred Edgejt.

Do sada je samo još jednom, prije tačno 30 godina, Oskar bio bez voditelja. Ta dodjela i dalje se pamti po zlu: producent Alan Kar i reditelj Džef Margolis smislili su 11-minutnu muzičku numeru umjesto uvodnog monologa, u koji je bila uključena i verzija "Praud Meri", duet Snježane i Roba Loua, koji glumac i dalje pokušava da zaboravi.

A onda je u par navrata nekoliko osoba glumilo voditelje: 1958. Bob Houp, Džek Lemon, Rozalind Rasel i Paja Patak, 1973. Kerol Barnet, Majkl Kejn, Čarlton Heston i Rok Hadson. Posljednji put kada je više od tri osobe vodilo dodjelu, 1987, domaćini su bili Čevi Čejs, Goldi Hon i Pol "Krokodil Dandi" Hogan, a 2011. posljednji put smo imali dva voditelja: Džejmsa Franka i En Hatavej, godina koju takođe svi žele da zaborave.

91. dodjela Oskara biće održana 24. februara, a nominacije objavljene 22. januara

Dobra stvar u svemu je što je Akademija još ljetos najavila skraćenje trajanja prenosa na tri sata i dodjelu manje bitnih nagrada u pauzama za reklame, te ni ne bi bilo mnogo vremena za pošalice domaćina, smatra "Varajeti".

Јedan poznati producent živih prenosa dodjela nagrada, koji je želio da ostane anoniman, smatra da su se ovakvi događaji posljednjih godina previše fiksirali na voditelje.

- Dodjele su vezane za trku. Ako je trka (za nagrade) uzbudljiva i napeta, i dodjela je sjajna. Ako nije, nikakav domaćin vas neće spasti. Eventualno će vam pružiti par dobrih momenata – rekao je producent.

A ove godine sve će se uzimati u obzir, pa čak i par dobrih trenutaka, budući da je dodjela 2018. imala najmanju gledanost u istoriji: 26,5 miliona u SAD. Čak je i onaj užasan duet Roba Loua i Snježane gledalo 42,6 miliona, podsjeća "Varajeti".

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije