Film i serije

Ostavka kompletnog odbora Akademije Cezar zbog Polanskog

Ostavka kompletnog odbora Akademije Cezar zbog Polanskog
Foto: nepal24hours.com | Ostavka kompletnog odbor Akademije Cezar zbog Polanskog

Cijeli odbor Akademije Cezar, koji predstavlja francuski ekvivalent Oskaru, podnio je ostavku zbog talasa kritika jer je nominovao za 12 nagrada film Romana Polanskog "Optužujem".

Odluka da se nominuje film Romana Polanskog izazvala je negodovanje feministički grupa i dovela do poziva na bojkot, prenio je BBC

Poljsko-francuskog režisera traže u SAD zbog silovanja 13-godišnje djevojčice, prenio je BBC.

Stotine glumaca, producenata i reditelja, takođe, su pozvali na reformu Akademije.

U otvorenom pismu ove nedjelje oni su osudili "disfunkciju" na Akademiji Cezar i netransparentnost u njenom upravljanju.

Odluka odbora Akademije Cezar da masovno podnese ostavku došla je kao šok uoči 45. ceremonije dodjele nagrada u Parizu, koja će biti održana 28. februara.

U saopštenju koje je objavljeno sinoć, navedeno je da je odbor jednoglasno odlučio da podnese ostavku u čast onih muškaraca i žena koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj i osiguralo da festival filma ostane samo to.

Ova kolektovna odluka će omogućiti kompletnu obnovu odbora, dodaje se u saopštenju.

Generalna skupština treba da bude održana nakon ceremonije ovog mjeseca kada će biti izabran novi odbor koji će razmatrati sprovođenje reformi i modernizaciju institucije.

Ministar kulture Frank Riste rekao je da Akademija Cezar mora funkcionisati demokratski, u duhu "otvorenosti, transparentnosti, pariteta i različitosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije