Film i serije

"Nathaliae... Dragutin - Stradanje i vaskrs 'Oka sokolovog'" u Banskom dvoru

"Nathaliae... Dragutin - Stradanje i vaskrs 'Oka sokolovog'" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | "Nathaliae... Dragutin - Stradanje i vaskrs 'Oka sokolovog'" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Projekcija igrano-dokumentarnog filma "Nathaliae... Dragutin - Stradanje i vaskrs 'Oka sokolovog'" biće upriličena 1. marta u Vijećnici Banskog dvora sa početkom u 19 časova.

Kako saopštavaju iz Banskog dvora, film je realizovan u saradnji Studentskog kulturnog centra Niš, producentske kuće "Petar Pan 018" iz Niša  i "South media" iz Niša,  a projekcija se organizuje u saradnji Banskog dvora i Studentskog kulturnog centra Niš.

"Ovo je dokumentarni film koji pored podsjećanja na vrline srpskog ratnika u Velikom ratu, prvenstveno ima za cilj da svjetlost dana ugleda istina o ponovnom stradanju i vaskrsu legendarnog izvidnika 'Oka sokolovog'", dodaju organizatori.

Izvršni producent filma koji traje 36 minuta je Predrag Jelenković, a uži autorski tim čine koreditelji Goran Stanković i Bojan Ranđelović.

"Slojevita priča o Dragutinu Matiću i njegovom ratničkom putu svjedoči o pređenom putu od totalne nebrige o zaostavštini srpskog ratnika i potpunog urušavanja njegove rodne kuće u selu Кaletinac, podno Suve planine, na jugu Srbije, preko višegodišnjih napora i konačnog uključivanja institucija, do obnove i stavljanja u funkciju ovog svojevrsnog  memorijala", navode iz Banskog dvora.

Dokumentarni film je sniman na Kajmakčalanu, Dobrom polju i u rejonu Mariovo u Sjevernoj Makedoniji, na Krfu, u Albaniji, kao i na istorijskim lokalitetima u Srbiji.

"Legendarni izvidnik je prvi put vaskrsao na Krfu, sa ostacima srpske vojske, nakon golgote preko Albanije, a drugi put, čitav vijek kasnije, nakon višedecenisjke nebrige, kada je obnovom njegove rodne kuće, lik i djelo srpskog ratnika ponovo ugledalo svjetlost dana", pojašnjeno je dalje.

Кao sagovornici  u filmu se pojavljuju istoričari, autori postavki na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi, predstavnici crkve, vojske i potomci.

"Ideja je da građanima Srbije, ali i građanima Republike Srpske, kao i srpskom narodu u Crnoj Gori i Republici Sjevernoj Makedoniji, ali i kompletnoj srpskoj dijaspori bude upućena poruka o značaju gajenja kulture sjećanja, ali i da, kroz primjer dobre prakse, pokažemo da je moguće da se nebriga pretvori u sistemsko očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa", dodaju organizatori.

Navode da film predstavlja osvrt na stradanje i vaskrs, ali i vrline srpskog vojnika u Velikom ratu i biljki "feniksu" (let. ramonda nathaliae) koja ima osobinu, da iako potpuno osušena, uz nekoliko kapi vode ponovo oživi.

"Životni i ratnički put Dragutina Matića prepliće se upravo sa staništima ove nesvakidašnje biljke, koja pored Suve planine, rodnom mjestu srpskog izvidnika 'Oko sokolovo', raste još samo na Кajmakčalanu, mjestu koje označava povratak 'oživljene' Srpske vojske nakon albanske golgote", pojašnjavaju organizatori.

Ramonda nathaliae je ostatak suptropske flore Evrope i Mediterana, najverovatnije afričkog porijekla, a biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski ljekar kralja Milana Obrenovća, te je zajedno sa Pančićem opisao ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji.

"Autorski tim je na ovoj tematici radio nekoliko godina, ukazujući na značaj gajenja kulture sjećanja, od velike ekspedicije i serijala 'Tragovima Srpske vojske u Velikom ratu', preko dokumentarnog filma 'Uloga žene u Velikom ratu' i uvodnoj priči  'Dragutin... Nathaliae', do konačne verzije dokumentarca "Nathaliae… Dragutin - Stradanje i vaskrs 'Oka sokolovog'", zaključeno je iz Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije