Film i serije

Otvoren 16. internacionalni filmski festival LIFFE

Otvoren 16. internacionalni filmski festival LIFFE
Foto: LIFFE/Lazar Jovanović/Tanjug | Otvoren 16. internacionalni filmski festival LIFFE

U Leskovcu je sinoć svečano otvoren 16. internacionalni filmski festival LIFFE u Narodnom pozorištu.

Festival je otvoren monologom vještačke inteligencije (AI) sa jedne i čovjeka sa druge strane. Cilj performansa bio je da ukaže na važnost čovjeka i filmskog stvaraoca kao ključne figure pri nastanku filma u vremenu kada je ova umetnost izjednačena sa brzim i lako dostupnim video sadržajima.

Fokus je bio na sloganu festivala "Akcija!", koji u sebi nosi dvostruko značenje: osim toga što je ova riječ zaštitni znak reditelja, u kontekstu festivala odnosi se i na podsticaj da se film vrati onima kojima on pripada, a to su autori i publika.

Zatim je uslijedio i kratak podsetnik da je Leskovac u prošlosti bio važan filmski centar, s obzirom da je još 70-ih godina prošlog vijeka u ovom gradu osnovan festival amaterskog filma "Film Sutrašnjice".

Predstavljen je program festivala koji čini više od 50 dugometražnih filmova u 5 kategorija: Glavni takmičarski program, Divlji film, selekcija dokumentarnih filmova, filmovi van konkurencije, kao i najbolji kratkometražni studentski filmovi filmskih akademija regiona.

"Ove godine na filmskom festivalu u Leskovcu slavimo junake koji žele da žive kao ljudi i da ostave prošlost iza sebe. Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čoveka s prostora bivše Jugoslavije je uvek borba s prošlošću, to nam je svima zajedničko", rekao je selektor glavnog programa Ognjen Sviličić, istaknuti regionalni i evropski scenarista i filmski reditelj.

"Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobedimo i zagrlimo život. Tako da je ime ovog festivala odnosno skraćenica Lajf, jedan poziv na takvo druženje za našu bolju budućnost”, dodao je on.

Festival ove godine donosi uzbudljive novine, a to je novi segment - izbor najboljih reditelja tv serija, prenosi Tanjug.

U konkurenciji je 10 mini serija i 21 pojedinačna epizoda dramske serije iz celog regiona. Strukovni žiri čini preko 100 eminentnih filmskih i televizijskih reditelja iz cijelog regiona.        

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: Nagrada za najbolju režiju Mini serije (do 8 epizoda) i Nagrada za najbolju režiju pojedinačne epizode dramske serije (serije od jedne ili više sezona, sa 8 ili više epizoda po sezoni).

Od ove godine umjetnički tim LIFFE festivala uvodi novu nagradu za internacionalni program "Divlji Film" koja će nositi ime našeg svjetski proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva.  Selektori cjeline Divlji film su reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije