Film i serije

Otvoren 74. filmski Festival u Kanu

Otvoren 74. filmski Festival u Kanu
Foto: Tanjug/AP | Otvoren 74. filmski Festival u Kanu

Međunarodni filmski festival u Kanu svečano su večeras otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun-hoa.

Na crvenom tepihu se najprije pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom kojom su se ređale filmske zvijezde iz cijelog svijeta.

Ove godine za Zlatnu palmu će se nadmetati 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsjedavaće američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac predsjednik žirija.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu "Taksista" je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu nagradu, prenosi Rojters.

Džodi Foster, Foto: Tanjug/AP
Džodi Foster, Foto: Tanjug/AP

Festival na Francuskoj rivijeri nije održan prošle godine zbog pandemije virusa korona, a ove godine se, umjesto u maju, održava u julu.

"Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u posljednjih 15 meseci", izjavio je brazilski sineasta Kleber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.

Šon Pen i Ves Anderson takmičiće se za Zlatnu palmu u glavnom programu, a prestižnom skupu svjetske kinematografije prisustvovaće i brojne druge zvijezde, među kojima su i Katrin Denev i Marion Kotijar.

U glavnoj konkurenciju su uvršteni i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini.

Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuje festivalu.

Pored toga, u konkurenciji su i filmovi "Anet" Leosa Karaksa, koji će biti prikazan na otvaranju festivala, "French Dispatch" američkog reditelja Vesa Andersona i "Benedeta", holandskog reditelja Pola Verhovena, dok će van konkurencije biti prikazan film "De son vivant" francuske rediteljke Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

U žiriju su ovoga puta filmski umjetnici sa pet kontinenata, od kojih većinu članova čine žene.

U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenje broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije