Film i serije

Otvoren Festival evropskog filma Palić

Otvoren Festival evropskog filma Palić
Foto: Tanjug | Otvoren Festival evropskog filma Palić

Priznati hrvatski reditelj i scenarista Rajko Grlić, ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos doprinos evropskom filmu, otvorio je sinoć na Ljetnoj pozornici 26. Festival evropskog filma Palić.

Grliću je nagradu uručio predsjednik Saveta FEF Palić akademik Dušan Kovačević, poželivši mu da snimi 12. film i da ga ponovo vidimo na festivalu.

"Hvala vam na dolasku, aplauzu i što gledate filmove i hvala Dušku na ovom uvodu. Takve riječi od takvog čovjeka. Prije 30 godina smo ronili oko ostrva Lastovo. Posljednjeg ljeta sam ostavio svoja peraja i masku i očekivao sam uz ovu nagradu i peraje i masku. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske. Iako je nisam dobio, zapala mi je čast da kažem da je festival otvoren", rekao je Grlić.

Nagradu "Aleksandar Lifka" primio je i srpski scenograf Miljen Kljaković Kreka iz ruku direktora FEF Palić Radoslava Zelenovića koji je rekao da ako iko sa ovih prostora dobije Oskara, biće to Kljaković.

"Prošlo je 26 godina od osnivanja festivala i bilo je krajnje vreme da jedan filmski scenograf dobije ovu nagradu. Zahvaljujem svima koji su prepoznali veliki trud i rad, prvenstveno kvalitet i značaj scenografije", rekao je Kljaković.

Prisutne su pozdravili i pomoćnica ministra kulture za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić i zamjenica gradonačelnika Subotice Timea Horvat.

Dedić je podsjetila da je FEF Palić nastao u teškim vremenima kada su nestali veliki festivali bivše držve, kada su ekonomske sankcije posebno pogodile međunarodnu kulturnu razmjenu i kinematografija bila u teškom položaju.

"FEF Palić bio je dve i po decenije mesto okupljanja filmskih stvaraoca i smotra filmskog stvaralaštva. Ovde su nastupali najznačajniji predstavnici srpskog i evropskog filma i publika imala priliku da se upozna sa novim filmskim ostvarenjima. To je jeste uspeh i to dokazuje i činjenica da je ovaj festival pre dve godine uvršten u najznačajnije evropske festivale", rekla je Dedić.

Skrenuvši pažnju na činjenicu da festival okuplja i veliki broj mladih, Dedić je naglasila da "na Paliću stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj pripadamo".

Horvat je istakla da FEF Palić 26. put donosi filmski duh Evrope na Palić i da je to prilika da se vrhunski autori, filmski stvaraoci susretnu, razmijene iskustva i pokažu kako se realnost preslikava na film.

"Festival evropskog filma je za Suboticu manifestacija prvog ranga. Svake godine festival okupi više od 200 gostiju, između 20 i 25 hiljada posetilaca i 100 novinara prati samo film, a ovom festivalu su vetar u leđa davala najveća imena kinematografije", rekla je Horvat.

Na otvaranju je prikazan dokumentarni film "Magija scenografije" Slobodana Ivetića o Kljakovićevom radu i osvrt na Grlićevo stvaralaštvo, predstavljen žiri Glavnog takmičarskog programa i žiri kritike koji će ocjenjivati filmove u selekciji "Paralele i sudari".

Publika se prisjetila i plesa Milene Dravić i Brajana Koksa na prošlogodišnjem festivalu kada se Dravić poslednji put pojavila u javnosti.

Ljetna pozornica je sinoć bila ispunjena do posljednjeg mjesta, neki su i stajali, a mnogi ostali ispred ulaza, nadajući se da će ipak uspjeti da uđu i pogledaju novi film Pedra Almodovara "Bol i slava", za koji je Antonio Banderas nagrađen u Kanu za najbolju mušku ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije