Film i serije

Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival

Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival
Foto: Tanjug | Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival

​Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda otvoren je 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022.

Od 11. maja do 18. maja, tokom osam festivalskih dana, publika BELDOCS-a imaće priliku da premijerno u našoj zemlji odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih cjelina.

Festival je otvorio film Muzej revolucije Srđana Keče, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, koji je dio selekcije Srpskog takmičarskog programa.

Uz Keču, autora film posvećenog nikada završenom projektu iz 1961. godine koji je predviđao izgradnju velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, dobrodošlicu posetiocima ovogodišnjeg Beldocs-a poželeli su nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

"Već 15 godina postojimo i rastemo kao festival i kao organizacija i 15 godina smo posvećeni hrabrim, autentičnim i kreativnim filmovima, filmovima koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, koji podstiču na promišlljanje sveta i koji zbližavaju ljude", rekla je tom prilikom direktorka festivala Beldocs Mara Prohaska Marković.

Prošle godine Beldocs je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film.

"Ove godine je u planu bilo da mi idemo u Kijev, ali nažalost dogodila se invazija na Ukrajinu", rekao je umjetnički direktor festivala Marko Grba Singh i dodao: "Želeo bih da poručim da mislimo da naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja. Mislim da je dužnost nas dokumentarista da skrećemo paznju na takve stvari i da nikada iz straha ne treba ćutati".

Igor Stanojević, selektor festivala pozdravio je publiku ovim rečima: "Drago mi je što vas vidim večeras pre svega. U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija, a to ste svi vi i svi mi ovde zajedno, jer Beldocs može i treba da bude mesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove."

Beldocs 2022 predstavlja presjek savremenog dokumentarnog filma na svjetskom nivou stoga program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima okupljenih oko zajedničke vrijednosti - da autentičnim viđenjem svijeta utiču na svijet.

U sklopu pratećeg programa festivala ove godine je organizovana i XR izložba: imerzivna stvarnost na kojoj će publika imati priliku da pogleda ostvarenja stvorena putem najsavremenije tehnologije. Posjeta izložbi organizovanoj u bioskopu Balkan je besplatna za sve posjetioce festivala uz prethodnu registraciju putem linka.

Ulaznice za jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom dijelu Evrope mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocs.rs, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije