Film i serije

Otvoreni "Dani kineskog filma u Srpskoj"

Otvoreni "Dani kineskog filma u Srpskoj"
Foto: Srna | Otvoreni "Dani kineskog filma u Srpskoj"

PALE - Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras na Palama manifestaciju "Dani kineskog filma u Republici Srpskoj" tokom koje će do ponedjeljka, 30. septembra, biti prikazano pet filmova.

Đakovićeva je novinarima rekla da je ova manifestacija značajna za Republiku Srpsku, jer je kineska kultura jedna od najstarijih civilizacijskih tekovina.

"Upoznavanje jednog naroda putem izučavanja njegove kulture sigurno predstavlja jedan od najboljih puteva za ostvarivanje kulturne saradnje, građenje mostova prijateljstva, što i jeste cilj Srpske. Imaćemo priliku da pogledamo neke od kultnih filmova kineske kinomatografije, a samim tim ćemo doprinijeti uspješnoj kulturnoj saradnji između naroda Kine i Srpske", navela je Đakovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska i Kina imaju uspješnu saradnju u oblasti kulture, što potvrđuju i česta gostovanja umjetnika iz Srpske u Kini.

"Kineska kinomatografija ima sličnosti sa srpskom. Od samog nastanka i uvođenja evropskog i američkog načina snimanja, pa do statusa jednog od vodećih, kineskih kinomatografija prošla je trnovit put, kao i srpska pri čemu je politička situacija veoma često uticala na filmove i na one koji su ih stvarali", kaže Đakovićeva.

Ona je izrazila nadu da će publika na Palama i Istočnom Sarajevu, gdje se od 2012. godine izučava kineski jezik, uživati narednih pet dana.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping zahvalio je za gostoprimstvo i istakao da je ova manifestacija veoma značajna.

Direktor Kinoteka Srpske Snježan Lalović rekao je da je manifestacija "Dani kineskog filma u Republici Srpskoj" pripremana četiri mjeseca u saradnji sa Kineskim arhivom i Ambasadom Kine u BiH.

On je naveo da će biti prikazana po dva igrana i dokumentarna filma, kao i jedan animirani.

"Dva filma su ovogodišnja produkcija, tako da smo mi među prvim Evropljanima koji će ih vidjeti, a urađeni su u visokoj produkciji. Istakao bih animirani film `Bijela zmija`, koji govori o jednoj legendi i odražava kulturu Kine. Naš cilj je da ovim putem približimo kulturu najmnogoljudnije zemlje našim gledaocima i budemo kamen u mostu koji se gradi između naših naroda", naveo je Lalović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljsvo što je opština ugostila ambasadora Đi Pinga i što zajedno prisustvuju početku manifestacije, koja je otvorena uoči 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

On je zahvalio Filozofskom fakultetu sa Pala i Odsjeku za sinologiju što su na određeni način omogućili saradnju između domaćih i kineskih studenata.

"To je novi ključ za dalju saradnju između srpskog i kineskog naroda, tako da će biti još dešavanja u oblasti kulture", istakao je Jugović.

Nakon otvaranja manifestacije premijerno je prikazan film režisera Vanga Đisina "Tajna Kine" čiju okosnicu čine događaji i ličnosti ključni za nastanak današnje Kine.

Publika će imati priliku da pogleda filmove novije kineske produkcije, od igranog "Operacija Mekong", do dokumentarnih "Majstori u Zabranjenom gradu" i "Himalaji: Put ka vrhu", te animiranog "Bijela zmija".

Manifestacija "Dani kineskog filma u Republici Srpskoj", biće završena u ponedjeljak, 30. septembra dokumentarnim filmom "Himalaji: Put do vrha".

Za vrijeme boravka na Palama četvoročlana delegacija Kineskog filmskog arhiva iz Pekinga posjetiće i Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske.

Manifestaciju je organizovala Kinoteka Srpske u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH, Kineskim filmskim arhivom, te uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, grada Istočnog Sarajeva, opštine Pale i paljanskog Kulturno-sportskog centra.

Sve projekcije biće održane u sali Kulturnog centra na Palama od 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije