Film i serije

Otvoreno pismo Akademiji zbog promjena u dodjeli Oskara

Otvoreno pismo Akademiji zbog promjena u dodjeli Oskara
Foto: Tanjug/AP | Otvoreno pismo Akademiji zbog promjena u dodjeli Oskara

Prema odluci organizatora, ovogodišnja dodjela Oskara trebala bi imati malu promjenu. Osim što neće biti voditelja ceremonije, već samo prezenteri, čak četiri kategorije, ona za kameru, montažu, najbolji kratkometražni igrani film te šminku i frizuru, bitće dodijeljene za vrijeme reklamnih minuta. Njihov govor moći će se tako vidjeti tek kasnije, u puštenom snimku dodjele.

Ta odluka nije se svidjela kinematografima i slavnim rediteljima, koji su odlučili napisati i potpisati otvoreno pismo. Martin Skorseze, Dejmijen Šazel, Kventin Tarantino, Spajk Li, Spajk Jons, i Ang Li samo su neki od potpisnika koji smatraju da je ta odluka organizatora ništa drugo nego uvreda za sve one koji su svoje živote posvetili tim profesijama, te napomenuli da još uvijek nije kasno da tu odluku i promjene.

"U istoriji kinematografije neka od najvećih remek djela nastajala su bez zvuka, bez priče, bez glumaca i bez muzike. Ni jedan film nije nikada nastao bez kinematografa i bez reditelja", napisao je Alfonso Kuaron)na Twitteru.

Akademija je reagovala na otvoreno pismo, na koje je odgovorila takođe pismom, koje je uputila svojim članovima, a u kojem ih pokušava razuvjeriti kako nijedna od kategorija neće imati manje poštovanja ili pažnje od drugih, te je za krivu interpretaciju optužila medije i društvene mreže.

Ipak, u pismu nisu odgovorili hoće li te četiri kategorije biti dodijeljene tokom reklamnih minuta ili u direktnom televizijskom prenosu.  

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije