Film i serije

"Ovo je pljačka", serija o najvećoj krađi umjetnina u istoriji

"Ovo je pljačka", serija o najvećoj krađi umjetnina u istoriji
Foto: N.N. | "Ovo je pljačka", serija o najvećoj krađi umjetnina u istoriji

Događaj od prije 31 godinu, kada su dvojica muškaraca u jedan sat iza ponoći ušla u bostonski muzej "Izabela Stjuart Gardner", i danas važi za najveću krađu umjetnina u istoriji SAD, jer su kradljivci, obučeni kao policajci, išetali iz muzeja sa remek-djelima vrijednim više od 550 miliona dolara.

Upravo ta nikada rasvijetljena pljačka tema je nove "Netflixove" dokumentarne serije "Ovo je pljačka: Najveća krađa umjetnina ikad", čija je prva epizoda emitovana prije nekoliko dana.

Odnijeli su ukupno 13 slika, među kojima i djela Rembranta, Vermera i Manea, a ni tri decenije kasnije ovi dragulji likovne umjetnosti nisu pronađeni.

"Ovo je bio rješiv slučaj", riječi su Kolina Barnikla, reditelja serije.

Barnikl je u tandemu sa svojim bratom Nikom, koji je izvršni producent, sedam godina istraživao upad u muzej i spektakularnu krađu, o kojoj se već decenijama piše i priča.

"Trebalo nam je mnogo vremena da okončamo ovaj projekat, jer smo razmotrili svaku moguću teoriju, od onih potpuno suludih do sasvim realnih, kako bismo došli do toga šta je bilo najbliže istini", objasnio je Barnikl.

Ali i ta verzija, najbliža istini, koju nudi njihova četvorodijelna serija, opet ne rješava problem, jer se i dalje ne zna gdje su ukradene slike.

A pozlaćeni ramovi u muzeju "Izabela Stjuart Gardner", u kojima su nekada stajale slike vrijedne više od 550 miliona dolara, i danas, 31 godinu kasnije su prazni. Tu su bila dva Rembrantova djela "Oluja na Galilejskom moru", jedini "morski pejzaž" umjetnika, i "Dama i gospodin u crnom", pet skica Edgara Dege, Maneov "Mali portret čovjeka" i najskuplja slika od svih – Vermerov "Koncert", koja se procjenjuje na 250 miliona dolara.

"Netflixov" serijal od četiri epizode nudi gledaocima da prvi put vide fotografije sa mjesta zločina, ali i da vide lice Bobija Guarente, jedne od ključnih figura bostonskog podzemlja, za kojeg se sumnja da je bio uključen u pljačku.

"Čak ni FBI nije imao fotografiju Guarentea, a došli smo do nje preko jednog od članova njegove porodice koji je bio voljan da nam pomogne, iako nikada prije toga nije čuo da je njegov rođak imao ikakve veze sa krađom u 'Gardneru'", pojasnio je Barnikl.

I upravo je to dio ključa misterije koja vlada već toliko godina, jer možda neka manje vrijedna djela danas vise na zidovima potomaka članova bostonske kriminalne grupe. Radeći serijal došli su do zaključka da iza ovog poduhvata zapravo stoji bostonski mafijaški bog Karmelo Merlino, koji je radio u sadejstvu sa Guarenteom i Bobijem Donatijem, još jednim "istaknutim" kriminalcem.

Iako je više puta nuđena vrlo unosna novčana nagrada za bilo kakvu informaciju o slikama, posljednji put 2017. u visini od čak deset miliona dolara, niko se nikada nije odazvao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije