Film i serije

Pad kuće Ašerovih: Današnjica umotana u Poov ogrtač strave i užasa

Pad kuće Ašerovih: Današnjica umotana u Poov ogrtač strave i užasa
Foto: Twitter / Printscreen | Pad kuće Ašerovih: Današnjica umotana u Poov ogrtač strave i užasa

Netflix je izbacio dugo očekivano ostvarenje, “Pad kuće Ašerovih“. Mini serija od osam epizoda pokazala je kako se događaji iz stvarnog svijeta isprepletu sa televizijskim ostvarenjem. Sve to je umotano u predivan Poovski ogrtač koji sam od sebe služi kao fantastičan omaž stravi i užasu koja je izašla iz pera velikog Edgara Alana Poa.

Kroz tri miniserije napravljene za Netflix, Majk Flanagan se probio unazad kroz kanon književnog horora. Sa "The Haunting of Hill House" iz 2018., Flanagan je proširio i ažurirao klasični roman Širli Džekson iz 1959. ostajući vjeran mnogim izvornim detaljima priče i ostajući zaključan u njenim centralnim temama. "Hill House" je postavio obrazac koji je 2020. slijedio "The Haunting of Bly Manor", koji je imao sličan pristup Henri Džejmsovom skoku u natprirodno.

Flanaganov posljednji, "The Fall of the House of Usher" (eng. "Pad kuće Ašerovih"), nastavlja to putovanje miješajući pristup. Iako nominalno adaptira priču Edgara Alana Poa iz 1839., dramatičan, nasilan dolazak njegove verzije porodice Ašer pruža okvir za slobodno lebdeću fantaziju o svim stvarima koje Poa čine Poom, od ubojitih primata i crnih mačaka do izdajničkih duša i gavranova.

Zapravo, možda bi bilo lakše navesti djela Poa koja se ne spominju u mini seriji od osam dijelova nego navesti ona koja jesu. Ali Flanaganovi "Ašerovi" su više od pukog uguravanja što više referenci. Zapravo, i te kako je aktuelan. Brus Grinvud i Meri MekDonel glume Roderika i Madeline Ašer, brata i sestru koji vode farmaceutsku kompaniju koja je uveliko odgovorna za opioidnu krizu. (Svaka sličnost sa Saklerovima je potpuno /ili ne/ slučajna.) Ali, kako serija počinje, to je firma bez nasljednika, Roderik je nedavno izgubio svih šestoro svoje djece (od pet različitih žena /stari nevaljalac/) u uzastopnoj seriji čudnih nesreća.

Ali jesu li to bile nesreće? Serija je uokvirena Roderikovom proširenom i dugo čekanom ispoviješću C. Augustu Dupinu (Karl Lambli), pomoćniku američkog državnog tužioca koji decenijama pokušava uništiti porodicu Ašer (tačno koliko dugo i zašto biće otkriveno kasnije u seriji). Razgovarajući s Dupinom u ruševinama kuće Ašerovih iz njegovog djetinjstva, Roderik pristaje priznati sve svoje zločine, uključujući svoju ulogu u smrti svoje djece.

Skačući kroz vremensku crtu nedavnih i davnih događaja, serija prati njegovu ispovijest. 

Većina epizoda fokusirana je na smrt jednog od Ašerove djece, od kojih svako od njih doživi sudbinu inspirisanu Poom. Naslovi epizoda kao što su "Maska Crvene Smrti" i "Crna Mačka" ne skrivaju inspiraciju tih pogibija, ali "Ašer" stalno pronalazi pametne spinove u tim poznatim pričama (čak i ako se jedna epizoda mora saviti u neizvodljive uglove da bi nastao spojeni koncept).

Ašerove glume članovi Flanaganovog dioničarskog društva koje se neprestano širi, ali materijal od njih traži da se malo razvuku. Serija "Ašerovi" ubada u centar i duhovitija je od većine Flanaganovih pokušaja, vukući iz stvarnog svijeta Saklerove koji su zauzeli mjesto Murdokovih i mnogo većim brojem tijela (i mnogo više krvi). 

Svako upoznaje priliku. Kejt Sigel dobija posebno sjajnu ulogu kao Kamila, bezdušne PR stručnjakinja koja krizno upravlja smrću svog brata i sestre, a Henri Tomas glumi Frederika kao čovjeka beskorisnog zbog luksuza, pretjeranosti i prava. Pridružuje im se još jedna Flanaganova redovna zvijezda, Karla Gugino, koja igra ulogu koju je najbolje ostaviti neopisanom osim napomene da to potvrđuje njenu sposobnost preuzimanja različitih likova.

Ipak, promjena u tonu ne staje na put strahovima ili Flanaganovoj sklonosti da stvara monologe oko glumaca čije je snage upoznao kroz razne filmove i TV serije - a neke i nije. 

Osim MekDonela, koji dobija manju ulogu od Grinvuda, ali je maksimalno iskorištava, ključni dodatak ansamblu i najznačajniji novi “začin“ je Mark Hamil kao advokat porodice Ašer, Artur Pim, operater grubog glasa i mrtvih očiju koji čini se da je jedini lik koji ne živi u poricanju odbacivanja svoje ljudskosti u potrazi za bogatstvom i luksuzom (ili barem jedan lik koji nije prisiljen suočiti se s tim protiv svoje volje bilo kojom silom koja muči njegove klijente).

Hamil je pametan i zadivljujući čak i ako je tok koji će biti jasan u drugoj epizodi. Gdje svako dijete dobije epizodu u centru pažnje prije nego što dočeka nasilan kraj. Ali čak i ako poprimi predvidljivost sličnu slešeru gurajući likove prema inventivnim ubistvima, jednog po jednog, "Ašerovi" takođe postaji mračniji i tmurniji kako napreduje i obračunava se s prestupima iz stvarnog svijeta koji se ogledaju u priči o Ašerovima. 

Epidemija opijata bila je tema dokumentovanih filmova i doku-drama, ali "Pad kuće Ašerovih" sugeriše da bi horor mogao biti jednako opremljen da se nosi s cijenom koju zahtjeva žanr, a svakako i događaji iz stvarnog svijeta. 

U nezaboravnoj sceni kasne, Roderik dobija vizuelni prikaz broja tijela koje je stvorio njegov proizvod. Ostatak serije igra pun poštovanja, zabavan u odavanju počasti Pou. U tom je trenutku jeziv na način originalan za sebe i vrijeme koje prikazuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije