Film i serije

Pratite nas na Google news

Pavlikovskom i Inarituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Pavlikovskom i Inarituu uručeno Počasno Srce Sarajeva
Foto: Anadolija | Pavlikovskom i Inarituu uručeno Počasno Srce Sarajeva
Anadolija

SARAJEVO - Reditelju Pavelu Pavlikovskom i Alehandru Gonzalezu Inarituu, na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, uručeno je Počasno Srce Sarajeva.

Sarajevo Film Festival za svoj 25. rođendan Pavlikovskom je na ovaj način odalo priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Poljski reditelj Pavel Pavlikovski poručio je da je Sarajevo posjećivao godinama, prije rata, nakon rata i da je ono po njemu grad jakog srca.

"To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz historije. Ovaj festival je nešto što to oslikava", rekao je Pavlikovski.

Oskarovac Alehandro Gonzalez Inaritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad.

Foto: AA
Foto: AA

"Pozivan sam nekoliko puta tokom godina, ali iz profesionalnih i ličnih razloga nisam mogao. Uvijek sam sanjao o tome da dođem u Sarajevo i sada taj san proživljavam. Ovdje sam sa suprugom, kćerkom i prijateljima. Ovu čast dijelim sa svojim dragim prijateljima Pavlikovskim i Danisom Tanovićem", rekao je Gonzalez Inaritu.

Program "Posvećeno" će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica "Ida" i "Hladni rat". Pavlikovski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film "Ida" te prošle godine, kada je "Hladni rat" otvorio festival.

Rođen 1957. godine u Varšavi, Pavlikovski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i na Oksfordu. Kasnih 1980-ih počeo je raditi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su Od Moskve do Pietushkog: Putovanje s Benedictom Yerofeyevim (1990), Dostojevski na putu (1991), Srpska epika (1992), Na odmoru sa Zhirinovskim (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući "Emmy" i "Prix Italia".

Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom "Kradljivci auta", nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi "Posljednje utočište" (2000) i "Moje ljeto ljubavi" (2004), za koje je potpisao scenarij i režiju. Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta. Nakon filma "Žena iz petog okruga" (2011), uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom "Ida", koji je pored Oskara za film izvan engleskog govornog područja osvojio i pet Evropskih filmskih nagrada, nagrade "Bafta", "Goya" i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013. godine, dok je završavao film "Ida". Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije "Wajda School".

Inaritu je meksički filmski producent, režiser, scenarista i kompozitor. Prvi meksički režiser koji je dobio nominaciju za Oskara za najbolju režiju i nagradu Američkog udruženja režisera za najbolju režiju - "igrani film" za svoj film "Babel" iz 2007.

Inaritu je 2015. osvojio Oskara za najbolju režiju, najbolji originalni scenarij i najbolji film za "Birdmana". Na 88. dodjeli "Oskara" osvojio je nagradu Oskara za najbolju režiju za njegov šesti film "Povratnik". On je treći režiser koji je osvojio dva uzastopna Oskra nakon Džona Forda i Džozefa L. Mankieviča.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije