Film i serije

"Pečat kneza Pavla" za film "Duga" Aleksandra Vujovića

"Pečat kneza Pavla" za film "Duga" Aleksandra Vujovića
Foto: Srna | "Pečat kneza Pavla" za film "Duga" Aleksandra Vujovića

Nagrada "Pečat kneza Pavla Radenovića" za najbolji kratki igrani film na 15. Međunarodnom filmskom festivalu "Prvi kadar" večeras je u Zvorniku dodijeljena režiseru iz Crne Gore Aleksandru Vujoviću za film "Duga".

"Vizuelno upečatljiv kratki igrani film urađen čistim filmskim jezikom, bez dijaloga, o događaju iz djetinjstva koji opredjeljuje umjetnički životni put jednog dječaka u budućnosti. Priča je zasnovana na autobiografskoj prozi Gaetana Grila, poznatog italijanskog likovnog umjetnika", navedeno je u obrazloženju stručnog žirija festivala.

Zahvaljujući organizatorima festivala na pozivu i gostoprimstvu u Zvorniku, Vujović je rekao Srni da je ovo 25. međunarodna nagrada za film "Duga".

"Do ovog trenutka, film je za nepunu godinu bio selektovan za više od 50 međunarodnih festivala, među kojima su i festivali sa 'Oskar' kvalifikacijom, Goja licencom i drugi. Film je rađen u produkciji filmske komisije Apulja (Apulia Film Commission), u okviru međunarodnog projekta 'Ćirće', u kojima su Italija, Albanija i Crna Gora", istakao je Vujović.

Stručni žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, filmski kritičar Dejan Dabić i režiser Igor M. Toholj odlučili su da specijalnu nagradu "Dvadeset peti frejm" dodijeli TV dokumentarcu "General Svetomir Đukić", u režiji Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića.

Žiri je naveo da je ovaj autorski tim, koji je ranije napravio dokumentarni film o Milanu Tapavici, prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje, sada uradio film i o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije, generalu Svetomiru Đukiću, prikazujući istovremeno i značajne događaje iz srpske istorije, koristeći ponovo kao naratora glumca Miodraga Mikija Krstovića.

Jedan od autora Ognjen Rakčević rekao je Srni da su on i njegov kolega Todorović veoma radosni i zahvalni žiriju zbog nagrade.

"Naša želja i ovaj put bila je da osvetlimo sportiste, odnosno heroje sporta koji su nedovoljno poznati i priznati na našim prostorima, a koji nisu dali veliki doprinos samo sportu, nego i mnogo više od toga", rekao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, nakon filmova o Tapavici i generalu Đukiću i sljedeći zajednički projekat ovog autorskog dvojca biće posvećen nekoj od istorijskih ličnosti srpskog sporta.

Večeras su u sali Doma omladine u Zvorniku prikazani nagrađeni filmovi "Duga", Aleksandra Vujovića, "Plava granica", Ivana Milosavljevića, "Tabu", Olge Kosanović i "Mir naše Gospe", Vladimira Perovića, dok je film "General Svetomir Đukić", prikazan danas prije podne.

U popodnevnim časovima profesor Dragan Elčić održao je DokMasterKlas o temi "Istorijski dokumentarac i njegov značaj u kinematografiji", nakon čega je prikazan njegov dokumentarni film "Branili su nebo otadžbine".

Elčić je pojasnio da je ovaj film zaboravljena priča o 134 srpska pilota koji su početkom aprila 1941. godine herojski poginuli, ali se o njihovoj žrtvi dugo nije javno govorilo.

"Film je premijerno prikazan na Dan oslobođenja Beograda u Domu sindikata, a ovo je njegovo drugo javno prikazivanje. Riječ je o istorijskoj nepravdi i nadam se da će ovaj film skrenuti pažnju na tu činjenicu", rekao je Elčić.

Prema njegovim riječima, scenarista filma Budimir Potočan je 33 godine istraživao ovu priču i na razne načine pokušavao je da je predstavi široj javnosti.

Elčić je zahvalio Vojno-filmskom centru "Zastava film" na pomoći u realizaciji ovog značajnog projekta.

Premijernim prikazivanjem igranog filma "Kelti", režisera Milice Tomović, sinoć je u Zvorniku počeo 15. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", na kojem se za gran-pri nagradu "Stećak kneza Pavla Radenovića" takmiči 40 ostvarenja u šest takmičarskih selekcija festivala.

Specijalni gost večeri bio je poznati srpski glumac Miodrag Miki Krstović, laureat ovogodišnjeg festivala, koji je otvorio 15. "Prvi kadar" čiji je ovogodišnji moto "15. godina-vaš festival".

Festival će sutra biti nastavljen u Istočnom Sarajevu, gdje će biti prikazan srpski film "Lihvar", reditelja Nemanje Ćeranića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije