Film i serije

Pobjednik Berlinskog filmskog festivala francuski dokumentarac "Dahomey"

Pobjednik Berlinskog filmskog festivala francuski dokumentarac "Dahomey"
Foto: berlinale.de | Pobjednik Berlinskog filmskog festivala francuski dokumentarac "Dahomey"

BERLIN - Dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg 74. Berlinskog filmskog festivala je francuski eksperimentalni dokumentarni film "Dahomey" o povratku u Afriku oduzetih umjetničkih djela tokom perioda kolonijalizma.

Dokumentaristički esej francuske rediteljke senegalskog porijekla Mati Diop istražuje vraćanje opljačkanog kraljevskog blaga afričkog kraljevstva Dahomej iz Pariza u današnju Republiku Benin.

Dok je izlazila na scenu da bi primila nagradu, Diop je rekla: "Ja stojim uz Palestinu!" i zahvalila narodu Senegala "na borbi za demokratiju".

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski redatelj Hong Sangsu za film "A Traveler's Needs" u kojem glavnu ulogu igra francuska glumica Izabel Iper.

Srebrnog medvjeda za najbolji scenario dobio je njemački reditelj Matijas Glasner za film "Umiranje".

Nagrada za najbolju režiju pripala je dominikanskom reditelju Nelsonu Karlosu De Los Santosu Arijasu za "Pepea", mješavinu dokumentarnog filma i fikcije o nilskom konju kojeg je u Kolumbiju donIo kralj droge Pablo Eskobar, prenosi Tanjug.

Naučno-fantastično ostvarenje Bruna Dimona "L' Empire" žiri je nagradio Srebrnim medvjedom.

Američki glumac Sebastijan Sten dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu "A Different Man", gdje igra čovjeka koji se podvrgava radikalnoj plastičnoj operaciji i počinje da preispituje sopstveni identitet.

Britanska glumica Emili Votson nagrađena je Srebrnim medvjedom za najbolju sporednu ulogu za dramu Tima Milansa "Small Things Like These", gdje igra časnu sestru zajedno sa Silijanom Marfijem.

Međunarodni žiri dodijelio je specijalnu nagradu za dokumentarni film "Nema druge zemlje".

Projekat, koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca, predstavlja otrežnjujući pogled na pokušaje izraelske vlade da protJera Palestince iz Masafer Jata, ruralnog sela na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Nema druge zemlje" prikazan je u sekciji Panorama, gdJe je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac.

Izlazeći na scenu, dva reditelja filma, jedan Izraelac i jedan Palestinac, pozvali su "moćne ljude u ovoj prostoriji" da pozovu na prekid vatre u Gazi i da "zaustave okupaciju" Zapadne obale od strane Izraela.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazana su 233 filma od čega 20 u glavnom programu.

Međunarodni filmski festival, koji je počeo 15. februara biće zatvoren danas projekcijama za široku publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije