Film i serije

Počasno Srce Sarajeva i program "Posvećeno" Vimu Vendersu

Počasno Srce Sarajeva i program "Posvećeno" Vimu Vendersu
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Počasno Srce Sarajeva i program "Posvećeno" Vimu Vendersu

Dvadesetsedmi Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Vimu Vendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Cijenjenom reditelju će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

"Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Vim Venders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije", rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Venders će održati Masterclass, a Festival će organizovati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma HOTEL OD MILION DOLARA, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Venders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete: 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje PINA, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bauh (1940-2009), nominovan za Oskara. Iste godine, Venders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizuje u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

27. Sarajevo Film Festival održaće se od 13. do 20. avgusta 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije