Film i serije

Pratite nas na Google news

Počasno srce Sarajeva za Izabel Iper

Počasno srce Sarajeva za Izabel Iper
Foto: Facebook | Počasno srce Sarajeva za Izabel Iper
Anadolija

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Izabel Iper, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Iper je legendarna filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet decenija sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Majkla Henkea, Kloda Cabrola, Žan-Luk Godara, Otoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Kler Denis i Paula Verhovena. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistkinja", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugim.

Počasno srce Sarajeva biće joj uručeno prije projekcije filma "Jadnici", koja će se održati 18. augusta u 20.30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen. Masterclass s Hupert biće održan istog dana u 18 sati u Kinu Meeting Point.

Iper je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija", specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistkinja". Osvojila je i francusku nagradu Cesar za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona". Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za Oskara za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Moliere, te prestižnu "Prix Europe pour le Theatre" u Rimu.

Nositeljka je francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. filmskog festivala u Kanu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije