Film i serije

Počela manifestacija "Dani ruskog filma za djecu"

Počela manifestacija "Dani ruskog filma za djecu"
Foto: Ilustracija | Počela manifestacija "Dani ruskog filma za djecu"

PALE - Na Palama je danas, projekcijom igranog filma "Grozni tata" u režiji Jurija Korobjenikova i Karen Oganesjan, počela manifestacija "Dani ruskog filma za djecu" namijenjena osnovcima i mališanima iz vrtića sa područja opštine.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da su "Dani ruskog filma za djecu" rezultat dogovora sa ruskim kolegama iz Moskve i Beograda, da se napravi jedna manifestacija koja bi bila namijenjana osnovcima i djeci iz vrtića.

"Riječ je o bajkama za djecu, pa ćemo u naredna dva dana prikazivati dva igrana filma i nekoliko blokova animiranih filmova", istakao je Lalović.

On je naglasio da je Fond nasljeđa ruskog zarubežja obezbijedio za djecu oko 150 knjiga ruskih pisaca koje su namijenjene Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu i Centru za izučavanje ruskog jezika na Filozofskom fakultetu na Palama.

Direktor kompanije "Vifsaida" /Vifsaida/ Filip Kurdijašov rekao je da manifestacija "Dani ruskog filma za djecu" puni 10 godina postojanja, te izrazio nadu da će toliko raditi i u Republici Srpskoj.

"Želimo da vašu djecu u Srpskoj upoznajemo sa ruskim dječijim filmovima, sa umjetnošću", rekao je Kurdijašov, koji je i inicijator ove manifestacije.

U okviru manifestacije "Dani ruskog filma za djecu" promovisane su i knjige za djecu ruskih pisaca.

Koordinator Centra za izučavanje ruskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Oksana Pičugina rekla je da su predstavili knjige koje pripadaju slovenskoj tradiciji dječije književnosti, a koje obuhvataju i savremene pisce.

Ona je navela da će knjige biti poklonjene Dječijem odjeljenju Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu i Centru za izučavanje ruskog jezika na Palama.

"To će biti poklon za djecu koja će učiti ruski jezik u školama i drugim odjeljenjima našeg centra u Republici Srpskoj", izjavila je Pičugina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je ova manifestacija dokaz saradnje Ambasade Ruske Federacije u BiH i Republike Srpske, Filozofskog fakulteta Pale, katedri za ruski i srpski jezik, kao i između Kinoteka.

"Ovo je jedna šira saradnja koja će biti nastavljena duži niz godina", istakao je Jugović.

"Dani ruskog filma za djecu" organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Fondom nasljeđa ruskog zarubežja, Ambasadom Ruske Federacije u BiH, Televizijom "Zajedno RF" i kompanijom "Vifsaida" /ViFsaida/.

Projekcije, koje će trajati do srijede, 27. septembra, održavaju se u Kulturnom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije