Film i serije

Počeli Dani dokumentarnog filma u Novom Gradu

Počeli Dani dokumentarnog filma u Novom Gradu
Foto: Srna | Počeli Dani dokumentarnog filma u Novom Gradu

U Novom Gradu večeras su prikazana dva dokumentarna filma Nedeljka Lajšića - "Šine koje život znače" i "Nije srce od kamena jače".

Filmovi su prikazani u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra i opštine Novi Grad, a u okviru obilježavanja 14. februara - Dana boraca Republike Srpske i 15. februara datuma kada je prije 215 godina podignut Prvi srpski ustanak.

Autor kaže da je film "Šine koje život znače" posvećen istoriji prve pruge u BiH Dobrljin-Banjaluka koja je izgrađena 1872. godine, te da je ispričana priča o životu na pruzi i oko nje.

On je naveo da je film "Nije srce od kamena jače" posvećen herojskoj pogibiji trojice braće Marčeta iz Svodne kod Novog Grada.

Lajšić je rekao da će sutra biti prikazan film "Olujno nevrijeme", koji govori o stradanju srpskog naroda u Republici Srpskoj Krajini, kao i film "Od Novog do Novog", koji je priča o Novom Gradu.

U subotu, 16. februara, biće prikazan film "Nebo nad Bjelovarom", posvećen narodnom heroju Milanu Tepiću i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji su poginuli u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine.

"Svi su filmovi svjedočenje o jednom vremenu", rekao je Lajšić.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Dražen Babić kaže da su filmovi odabrani zbog partiotskih priča. "Smatrali smo da su teme u vezi sa našom istorijom prigodne za obilježavanje Dana boraca Republike Srpske i 215 godina od Prvog srpskog ustanka", rekao je on.

Lajšić, snimatelj RTRS-a, autor je 20 dokumentarnih filmova, a priprema novi film "Heroj Mićo sa Kozare", o poručniku JNA Miodragu Mići Stanojeviću, koji je herojski poginuo u proteklom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije