Film i serije

Počeli "Filmski susreti"

Počeli "Filmski susreti"
Foto: N.N. | Počeli "Filmski susreti"

NIŠ - U Nišu je tradicionalnim uručenjem ključeva grada i projekcijom filma Miloša Avramovića "Južni vetar" počeo 53. Festival glumačkih ostvarenja.

Na sinoćnjem otvaranju Festivala ključeve grada predsjedniku ovogodišnjeg žirija glumici Ani Sofrenović uručio je zamjenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

Glumcu Radošu Bajiću uručena je nagrada Udruženja filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos glumačkoj umjetnosti u domaćem igranom filmu, koja nosi ime doajena srpskog glumišta Pavla Vuisića.

"Večeras su moja osećanja podeljena, iskrena, slojevita i duboka, jer držim najveće znamenje koje glumac može dobiti i što sam četiri godine proveo u vašem predivnom gradu", naglasio je Bajić, nakon uručenja nagrade.

Publika je sinoć vidjela i prvi film u zvaničnoj konkurenciji za nagrade - "Južni vetar" u režiji Miloša Avramovića.

Film je inspirisan autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti tokom devedesetih godina prošlog vijeka, u svijetu ekstremnog nasilja i siromaštva, a glavne uloge tumače Miloš Biković, Miodrag Radonjić i Miloš Timotijević.

U poučnoj priči, upućenoj mladima, ispričanoj kroz isprepletene sudbine njihovih vršnjaka i svih onih koji su u želji za boljim životom napravili pogrešan izbor, igraju i Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Jovana Stojiljković, Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, ali i gosti iz Bugarske Hristo Šopov i Ivajlo Zahariev.

Prikazana je i ljubavna drama "Granice kiše" reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara.

Glavne uloge povjerene su glumcima Robertu Budaku, Kristini Stevović i Vahidinu Preliću.

Večeras su na programu dva filma - "Izgrednici" Dejana Zečevića i "Prokleti pas" Dragana Pešikana.

Glavne uloge u filmu "Izgrednici" igraju Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Svetozar Cvetković.

U filmu "Prokleti pas" glavne uloge povjerene su Srđanu Todoroviću, Nini Seničar, Jeleni Galović i Ivanu Jevtoviću.

Tokom "Filmskih susreta", ljubitelji filmske umjetnosti moći će da pogledaju i projekcije filmova "Meso" Saše Hajdukovića, "Agape" Branka Šmita, "Patuljci sa naslovnih strana" Milorada Milinkovića, "Ederlezi rajzing" Lazara Bodrožea, "Zlogonje" Raška Miljkovića, "O bubicama i herojima" Petra Pašića, "Žaba" Elmira Jukića i "Komins Sans" Nevija Marasovića.

Najbolje glumce očekuju vrijedne nagrade "Naisa" - Gran pri festivala za najbolje glumačko ostvarenje, "Carica Teodora" - nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu, "Car Konstatnin" - nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu, povelje za najbolju žensku i mušku ulogu, kao i nagrade za najbolju epizodnu žensku, mušku i debitantsku ulogu.

O dodjeli nagrada će odlučivati žiri u sastavu predsjednik Ana Sofrenović i članovi Bojana Maljević i Tihomir Stanić. Festival se završava 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije