Film i serije

Počeli "Vidovdanski dani"

Počeli "Vidovdanski dani"
Foto: Srna | Počeli "Vidovdanski dani"

BRČKO - Vidovdan je srpska vječna prošlost, koja traje i trajaće, rekao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić koji je otvorio manifestaciju "Vidovdanski dani".

"Vidovdanski dani" u Brčkom počeli su projekcijom dokumentarnog filma "Vidovdan - nit koja nas veže", Kluba istoričara "Posavina".

Milić je istakao da je Vidovdan krsna slava pravoslavnih Srba u Brčkom zbog čega ovaj praznik za njih ima posebnu dimenziju.

Prema njegovim riječima, Vidovdan je kroz istoriju pokazao da život ima viši smisao od individualnog i da materijalne nisu jedine potrebe, već da postoje i dužnosti prema duhovnom i svetovnom poretku.

"Srpski narod je, gdje god da živi, suočen sa neprijateljem moćnijim od svih prethodnih, a to je duh materijalizma, srebroljublja, nihilizma i sebičnosti, koji je u svima nama. Nijedna služba, nijedan poziv, čak i onaj koji bi trebalo da nam osvjetljava puteve, nije pošteđen te pošasti", rekao je Milić novinarima.

On je naglasio da se srpski narod na Kosovu i Metohiji i danas suočava sa izazovima fizičkog i duhovnog opstanka na vjekovnim ognjištima.

"Moramo u svakoj prilici biti sa našim narodom na Kosmetu - i u mislima, molitvama, ali i konkretnoj pomoći", poručio je Milić.

Predsjednik Kluba istoričara "Posavina" Maja Vidović rekla je da dokumentarni film "Vidovdan - nit koja nas veže" obuhvata period od doseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo do Prvog svjetskog rata.

Film je rađen u saradnji sa profesorima filozofskog fakulteta iz Banjaluke i Novog Sada, akademicima i udruženjima, a akcenat je stavljen na Vidovdan, kao događaj koji povezuje sadašnje i buduće generacije.

"Nastojali smo da istaknemo taj Kosovski zavjet", navela je Vidovićeva.

Miloš Subotić, član Konzervativnog kluba Brčko, u čijoj organizaciji je počela manifestacija, rekao je da će u nedjelju, 4. juna, u naselju Ilićka biti održan "Kotlić iz bloka", a tokom juna u Gradskoj galeriji biti otvorena izložba protojereja Vojislava Bilbije, te održana predavanja Mila Lompara, vladike Ilariona i književnika Matije Bećkovića, koji će zatvoriti manifestaciju 30. juna.

"Centralni dio manifestacije je Sveta liturgija koja će biti služena u svim pravoslavnim hramovima na području distrikta na Vidovdan, 28. juna, nakon čega će ulicama grada proći litija", rekao je Subotić.

Manifestacija "Vidovdanski dani" sinoć je otvorena u Kulturno-administrativnom centru "Patrijarh srpski Pavle".

"Vidovdanske dane" organizuje Konzervativni klub u saradnji sa srpskim udruženjima i društvima iz Brčkog, kao i Crkvenom opštinom Brčko uz pokroviteljstvo predsjednika Skupštine distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije