Film i serije

Počeo festival arheološkog filma

DOBOJ - Projekcijom filma "Svač" reditelja Tatjane Piperović iz Crne Gore večeras je u Doboju počeo Treći međunarodni festival arheološkog filma "Doboj 2013" na kojem će do 1. novembra biti prikazano 10 filmova iz Crne Gore, Makedonije, Italije i Njemačke.

Film "Svač", koji traje 25 minuta, prikazuje arheološko istraživanje srednjovjekovnog grada Svač, koji leži sjeveroistočno od Ulcinja, na litici iznad Šaskog jezera, i jedan je najatraktivniji mrtvi grad na Jadranu koji pripada crnogorskim kulturno-istorijskim spomenicima prve kategorije.

Drugi večeras prikazani film pod naslovom "Palmira" u režiji Martina Papirovskog iz "Njemačke, je antički grad koji se nalazi u sirijskoj pustinji na oko 200 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Grad je prije 4.000 godina, kada se u pisanim izvorima prvi put pominje, bio jedan od najznačajnijih centara u tom regionu, kao i važna karavanskih puteva prema Mediteranu.

Za sutra je planirano prikazanje filmova "Novi breg za Bogorodicu" reditelja Dime Popovskog iz Makedonije i "Povratak faraona" reditelja Bertrama Verhaga iz Njemačke.

Za treću festivalsku veče predviđena su dva filma - "Pohod na Jerusalim" u režiji Renate Bajer iz Njemačke, te "Bronzani kartel" reditelja Leopolda Franca i Greharda Rakela.

U četvrtak, 31. oktobra, biće prikazana dva filma reditelja Đorđa Gregorija iz Italije - "Sfinga, vladar i bogovi" i "Vid svečanosti i prošlosti".

Posljednja festivalska veče biće održana 1. novembra kada će biti prikazani filmovi "Neas" reditelja Đanluke Agatija i "Kromacio iz Akvalej" reditelja Đora Georgija iz Italije.

Organizator i domaćin Trećeg međunarodnog festivala arheološkog filma "Doboj 2013" je Muzej u Doboju u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda i Italijanskim centrom za kulturu.

Muzej u Doboju osnovan je 1956. godine i nalazi se u zgradi izgrađenoj 1926. godine, a više od pola vijeka prikupljano je i sačuvano više od 20.000 eksponata pokretne kulturno-istorijske baštine sa šireg dobojskog područja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije