Film i serije

Počinje 15. Balkanima

Počinje 15. Balkanima
Foto: N.N. | Počinje 15. Balkanima

Evropski festival animiranog filma "Balkanima", 15. po redu, počinje sutra u Domu kulture "Studentski grad", a do 6. oktobra biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz više od 25 zemalja.

Svakog dana takmičarski program otvoriće po jedan animirani film iz domaće produkcije, izuzev trećeg dana koji će započeti filmom "III" poljske autorke Marte Pajek.

Na "Balkanimi" će biti prikazana tri srpska ostvarenja: "Muzičke traume" reditelja Miloša Tomića, animirani film "Eho" u režiji Boriše Simovića i Koste Rakićevića, kao i "Neputovanja" Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković.

Od nagrađivanih autora iz regiona, u takmičarskom program su i slovenački film "The Box" Dušana Kastelice koji je prije dvije godine bio član žirija "Balkanime" i "Biciklisti" hrvatskog autora Veljka Popovića koji je nagrađen u Anesiju.

U studentskom takmičarskom programu biće prikazana 44 animirana filma, od toga četiri koja su nastala kao diplomski i master radovi studenata Fakulteta primenjenih umjetnosti.

Planirani su i revijalni programi - "Panorama evropskog animiranog filma" i "Panorama balkanskog animiranog filma".

Publika će prvi put moći da prisustvuje delu revijalnog programa u okviru kog će se projektovati animirani video spotovi.

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Slovenija).

Studentski program ocjenjivaće žiri koji čine Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija).

Od ove godine biće dodjeljivana i nagrada za najbolji srpski animirani film, a u konkurenciju ulaze ostvarenja iz svih kategorija (autorski, studentski i animirani spotovi).

Planirano je da nagradu za najbolji domaći film svake godine dodjeljuje po jedan inostrani član žirija, a ove godine tu čast će imati hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

Odluku od najboljem dečjem filmu donijeće žiri sastavljen od petoro djece koja pohađaju radionicu za animirani film u DKCB.

U okviru pratećeg programa Paola Bristot predstaviće savremenu italijansku animaciju, Sebastian Sparer prikazaće nagrađene animirane filmove sa Anesi festivala, dramaturg Dimitrije Vojnov održaće predavanje "Reči nisu dovoljne - scenario za animirani film", a Nikica Gilić "Što nakon Zagrebačke škole crtanog filma?".

Predviđene su i projekcije debitantskih filmova mladih animatora iz centralne i istočne Evope, masterklas Pavla Zelića o pisanju scenarija za animirani film, a na "Kafi sa autorima" domaći i gostujući stvaraoci predstaviće svoje sadašnje i buduće filmove.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije