Film i serije

Počinje "Smaragdni eko-film festival"

Počinje "Smaragdni eko-film festival"
Foto: N.N. | Počinje "Smaragdni eko-film festival"

​NOVI GRAD - Jedinstveni putujući festival filmova o zaštiti životne sredine - "Smaragdni eko-film festival" /SEFF/ počinje danas u Martin Brodu, završava 28. juna u Hrvatskoj Kostajnici, dok je projekcija u Novom Gradu zakazana za ponedjeljak, 24. jun.

Projekcija u Novom Gradu biće održana u Narodnoj biblioteci sa početkom u 10.00 časova.

Organizatori 12. Festivala su Ekološko-kulturna scena /EKS/ iz Hrvatske Kostajnice i Daniel Pavlić koji je i pokretač ovog festivala.

Pavlić je, povodom najave festivala, rekao Srni da je ove godine prikupljeno sedamdesetak filmova koji su putem konkursa pristigli gotovo iz cijelog svijeta.

"Filmove podijeljene u tri kategorije - kratkometražni, dugometražni i animirani, ocijeniće devetočlani međunarodni žiri, a posebnu nagradu publike osvojiće najbolje prihvaćeni film od strane publike. Filmovi su edukativni i ukazuju na probleme sa kojima se suočava naša planeta", rekao je Pavlić.

On kaže da je riječ o jedinstvenom putujućem festivalu, te da će međunarodni festivalski tim koji čine mladi ekolozi i filmadžije iz Belgije, Rumunije, Srbije, Xolandije, Francuske, Italije, Poljske, Indije i Hrvatske, biciklima obići dvadesetak mjesta urbane i ruralne zone uz rijeku Unu u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

Festivalski tim posjetiće Martin Brod, Kulen Vakuf, Bihać, Bosansku Krupu, Novi Grad, Dvor, Majur, Kostajnicu, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu.

"Na svom putu od oko 400 kilometara, osim projekcije filmova, organizovaće filmske i likovne radionice, tribine, izložbe i biciklijade. Ovogodišnji vizual je osmislio Zdenko Bašić, a ambasador festivala je Ivana Banfić, koja je promoter suživota sa prirodom", navodi Pavlić.

Na kraju Festivala u Hrvatskoj Kostajnici biće proglašeni pobjednici.

Festival je član svjetske prestižne mreže ekoloških filmskih festivala /Green Film Network/ koja broji 39 svjetskih festivala.

Pokrovitelji Festivala su Društvo hrvatskih filmskih reditelja /HAVC/ i Sisačko-moslavačka županija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije