Film i serije

Počinju filmski susreti

Počinju filmski susreti
Foto: N.N. | Počinju filmski susreti

NIŠ - U Nišu danas počinje tradicionalni 53. Festival glumačkih ostvarenja, a prve festivalske večeri publika će imati priliku pretpremijerno da vidi najnoviji film Miloša Avramovića "Južni vetar".

Film je inspirisan autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti tokom 90-tih godina prošlog vijeka u svijetu ekstremnog nasilja i siromaštva, a glavne uloge tumače Miloš Biković, Miodrag Radonjić i Miloš Timotijević.

Na otvaranju festivala na LJetnoj pozornici u Tvrđavi, osim tradicionalnog uručenja ključeva grada, glumcima će biti uručena i nagrada "Pavle Vuisić", koja je ove godine pripala glumcu Radošu Bajiću.

Nagradu koja nosi ime doajena srpskog glumišta dodjeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu.

Prema riječima direktora Filmskih susreta Srđana Savića, ovogodišnje susrete obilježiće kvalitetna produkcija od 15 filmova, od kojih će 12 biti prikazano u zvaničnom programu.

Prve festivalske večeri biće prikazana i ljubavna drama "Granice kiše" reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara.

"Radnja je smještena u selima na granici Crne Gore i BiH, a u blizini je i granica sa Hrvatskom. Jagoda stiže iz grada da posjeti rodbinu i da sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promjene i nadu svima koje sretne...", navedeno je u najavi filma.

Glavne role povjerene su glumcima Robertu Budaku, Kristini Stevović i Vahidinu Preliću.

Tokom susreta ljubitelji filma moći će da pogledaju i triler Dejana Zečevića "Izgrednici", filmove "Prokleti pas" Dragana Pešikana, "Meso" Saše Hajdukovića, "Agape" Branka Šmita, "Patuljci sa naslovnih strana" Milorada Milinkovića, "Ederlezi rajzing" Lazara Bodrože, "Zlogonje" Raška Miljkovića, "O bubicama i herojima" Petra Pašića, "Žaba" Elmira Jukića i "Komins sans" Nevija Marasovića.

Na zatvaranju festivala 30. avgusta biće dodijeljene nagrade "Naisa" - gran pri festivala, za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, "Carica Teodora" za najbolju glavnu žensku ulogu, "Car Konstantin" za najbolju glavnu mušku ulogu, povelje za najbolju žensku i mušku ulogu, kao i nagrade za najbolju epizodnu žensku, mušku i debitantsku ulogu.

Nakon zatvaranja festivala publika će vidjeti filmove "Koreni", "Moj život je mjuzikl" i "Neprilagođeni filmski grof".

Najavljen je i bogat prateći program od promocije knjiga, omaža nedavno preminulom velikanu srpskog glumišta Nebojši Glogovcu do razgovora o filmu i razgovora sa glumcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije