Film i serije

Poljska uputila zvaničnu notu "Netfliksu"

Poljska uputila zvaničnu notu "Netfliksu"
Foto: N.N. | Poljska uputila zvaničnu notu "Netfliksu"
Tanjug

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki uputio je pismo kompaniji "Netfliks" sa zahtjevom da se unesu ispravke u nedavno prikazani dokumentarni film o nacističkim logorima.

On je u noti istakao da geografska karta u filmu prikazuje niz mjesta na kojima su se nalazili koncentracioni logori smrti unutar današnjih granica Poljske, čime se ta zemlja pogrešno predstavlja kao odgovorna za logore smrti, iako je u stvari bila okupirana u Drugom svjetskom ratu od strane Njemačke, prenosi BBC.

Moravjecki je u pismu Ridu Hejstingsu, generalnom direktoru kompanije "Netfliks", naveo da je važno "odati poštu žrtvama i sačuvati istinu o Drugom svetskom ratu i holokaustu", ali optužuje "Netfliks" da su "pojedina djela" koja su prikazali "izuzetno netačna" i "istorijski revizionistička".

Uz pismo, Moravjecki je priložio i kartu Evrope s kraja 1942. godine, kao i nalog Vitolda Pileckog, koji je dobrovoljno bio zatvoren u Aušvicu i koji je, pošto je uspio da pobjegne, pisao o svojim iskustvima.

"Vjerujem da je ta strašna greška počinjena nenamjerno", dodao je Moravjecki.

U "Netfliksu" su u izjavi za Reuters istakli da su svjesni kontroverzi u vezi ovog dokumentarca.

Nacistička Njemačka napala je Poljsku 1939. godine, što je označilo i početak Drugog svjetskog rata.

Nijemci su na okupiranim teritorijama gradili koncentracione logore, uključujući i zloglasni Aušvic, u kojima je ubijeno više miliona prognanih, uglavnom Jevreja.

Prošle godine u Poljskoj je uveden zakon koji kažnjava svaki oblik povezivanja Poljske sa zločinima koje je počinila nacistička Njemačka, međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice, morali su da izbace odredbu da će počinioci biti kažnjeni sa tri godine zatvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije