Film i serije

Porfirije o "Dari": Važno da kinematografija govori o Jasenovcu

Porfirije o "Dari": Važno da kinematografija govori o Jasenovcu
Foto: TANJUG/ Rade Prelic/bs | Porfirije o "Dari": Važno je što je srpska kinematografija progovorila o Jasenovcu

BEOGRAD - Poglavar SPC Porfirije izjavio je da je veoma važno to što je srpska kinematografija filmom "Dara iz Jasenovca" progovorila o stradanju srpskog naroda u Jasenovcu.

"Ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je veoma važno što je prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečem što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se tendeciozno decenijama skrivalo", rekao je Porfirije iznoseći utiske o filmu "Dara iz Jasenovca".

Ističe da je iznad svake politike i hladne faktografije imao "suzne molitve i pogled u nebo" pred najvećim sprskim stratištem.

"Veoma je važno da se nekako izađe iz zaborava, a u isto vreme da ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće zavapi ka Gospodu, da nigde i ni na kom mestu se ništa slično ne dogodi", istakao je Porfirije.

Dodaje da Jasenovac nije prostor, kako je rekao, matematike i sabiranja i oduzimanja, već prostor gdje SPC pokušava skromno, ali dostajanstveno, da organizuje mjesto za molitvu.

"Tamo postoji manastir, koji je organizovao vladika Jovan, gde monahinje neprestano upućuju molitve Bogu za dobro čitavom svetu i za sve ljude", naglasio je poglavar SPC.

Takođe, kaže da je vidio da je taj film izazvao i mnoštvo napada, ali da je svakako važno što prvi put naša kinematografija "filmskim špatom" govori o toj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije