Film i serije

Porijeklo češke avangardne kinematografije

Porijeklo češke avangardne kinematografije
Foto: Twitter / Printscreen | Porijeklo češke avangardne kinematografije

Evolucija češkog filmskog stvaralaštva posebno je zanimljiva putanja u istoriji svjetske kinematografije zbog svoje direktne povezanosti s društveno-političkim zbivanjima koja su oblikovala identitet regije.

Kao i sva umjetnička djela, to je vrlo nijansiran i složen opus koji ima nekoliko dodirnih tačaka i ukrštanja, ali jedan se film često smatra polazištem za bogate avangardne tradicije koje su tamo počele: djelo iz 1930. godine, napravljeno rukama ni manje ni više nego Aleksandera Hamida.

Hamid, koji je prvenstveno poznat po nevjerovatnim saradnjama s tadašnjom suprugom Majom Deren, bio je jedan od najzanimljivijih likovnih umjetnika 20. vijeka.

Dok je stekao veći značaj nakon preseljenja u SAD, Hamid je takođe bio aktivan u stvaranju pejzaža evropske umjetnosti tokom tridesetih godina prošlog vijeka. Uključen u izradu dokumentarnih projekata i reklamnih zadataka u filmskom studiju Bata, Hamidov jedinstveni umjetnički senzibilitet obojio je sve čega se dohvatio.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Kada razmišljamo o avangardnoj češkoj kinematografiji, odmah na pamet padne češki novi val. Šezdesete su bile posebno važna decenija za kinematografiju, s pojavom različitih filmskih kanona iz raznih zemalja poput Francuske i Japana.

Reditelji poput Miloša Formana i Vere Hitilove pomogli su redefinisati češku kinematografiju, ali Hamidov kratki film iz 1930. zakotrljao je sve nekoliko decenija ranije.

Pod nazivom "Besciljno hodanje" (čze. "Bezucelná procházka"), Hamidov film često se ubraja uz velike dokumentarce koji su istraživali moderno stanje tokom ere nijemog filma. Sniman na lokacijama u Pragu, gotovo je neizbježno da će se gledaoci podsjetiti na "Čovjeka s filmskom kamerom" (čze. "Chelovek s kino-apparatom") Dzige Vertova dok gledaju Hamidove avangardne vizije, ali njegove slike imaju vlastiti stilski identitet i, posljedično, drugačiji estetski temelj.

Snimljen ručnom kamerom koju je Hamid posudio od prijatelja i napravio uz pomoć kontakata koje je imao u gradu, ovaj filmski dijamant iz 1930. hrabra je umjetnička izjava koja je imala značajan uticaj na budućnost ne samo češke kinematografije nego i eksperimentalnog filma generalno.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Kao i sva velika kinematografska iskustva iz nijemog perioda, upečatljive slike prevazilaze narativ i prenose publiku u potpuno drugačiji psihološki prostor.

Vrteći se oko nasumičnog kretanja tajanstvenog protagoniste kroz grad, "Besciljno hodanje" je neobično lijep i istovremeno zlokoban.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Hvatajući nestalno kretanje unutar voza do blagog mira kretanja vode, Hamid bilježi dualnost urbanog postojanja koje još uvijek nije odnijelo nepovratne promjene budućnosti.

To je pogled u prošlost koji se nalazi u procjepu iščekivanju naše sadašnjosti, barem za savremenog gledaoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije