Film i serije

Povratak Kventina Tarantina

KAN - Američki reditelj Kventin Tarantino vratio se na Filmski festival u Kanu nasilnom ratnom sagom "Neslavna kopilad" (Inglourious Basterds) o grupi američkih vojnika jevrejskog porijekla u Drugom svjetskom ratu, koji su odlučili da u okupiranoj Francuskoj pobiju što je moguće više nacista.

Jedini američki reditelj u trci za "Zlatnu palmu" ove godine i jedan od ljubimaca Kana, na kojem je 1994. pobijedio filmom “"Petparačke priče", Tarantino je uglavnom dobio pohvalne kritike za dvoiposatni film, kombinaciju ratne drame i špageti vesterna, sa eksplicitnim scenama nasilja i holivudskom zvijezdom Bredom Pitom u jednoj od glavnih uloga.

Pit igra vođu jedinice za ubijanje nacista, a izrazio je zadovoljstvo saradnjom s Tarantinom, iako ga je snimanje odvojilo od supruge Anđeline Džoli i djece nekoliko mjeseci.

"Bolje je u tom slučaju raditi sa ljudima koje poštuješ i biti nešto što ti znači", rekao je Pit, koji u filmu poručuje svojim vojnicima da moraju biti okrutni i pokazati to nacistima.

Osim njega, glavne uloge igraju i Semjuel L. Džekson i Majk Majers, kao i njemačka TV zvijezda Kristofer Valc.

Opisujući novi Tarantinov film kao "nasilnu bajku" i "zabavnu fantaziju", koja je drastično predstavila istoriju Drugog svjetskog rata u novom svjetlu, "Variety" je naveo i da film "Neslavna kopilad" predstavlja karakterističan primjer američkog pop arta sa jakim evropskim pečatom.

Časopis "Screen International" sa nešto više rezervi je sumirao Tarantinov film, čije će prikazivanje u Evropi početi oko 20. avgusta.

Zavjera kulminira pokušajem likvidacije najviše komande Trećeg rajha, uključujući Hitlera, Gebelsa i Geringa, na jednoj filmskoj premijeri u Parizu.

Producenti filma najavljuju ga porukom gledaocima da "nisu vidjeli rat ako ga ne vide očima Tarantina".

Tarantino je izazvao ogromnu pažnju svjetskih medija u Kanu, koji su prenijeli i da je naglasio da nije američki reditelj, već da "pravi filmove za planetu Zemlju, a Kan je mjesto koje je predstavlja".

Njegov film u konkurenciji je sa još 19 ostvarenja u trci za "Zlatnu palmu", a među dosad prikazanim filmovima kritičari su izdvojili kao favorite "Prorok" (The Prophet) Žaka Odijara, "Sjajnu zvijezdu" (Bright Star) Džejn Kempion, "Tražeći Erika" (Looking for Eric) britanskog veterana Kena Louča, kao i novo djelo španskog reditelja Pedra Almodovara "Prekinuti zagrljaj" (Broken Embraces) ponovo sa Penelopom Kruz u glavnoj ulozi.

Svojevrsni šok u Kanu izazvao je Lar fon Trir horor dramom "Antihrist" s Vilijamom Dafoom i Šarlotom Ginzburg u ulozi para koji se povlači u izolaciju nakon sinovljeve smrti.

Fon Trir je jedan od četvoro reditelja koji su dobili već ranije "Zlatnu palmu", pored Tarantina, Džejn Kempion i Louča, a u konkurenciji su i imena kakva su Džoni To, Ang Li, Marko Belokio, Elia Suleiman, Lu Je i Park Čan-vuk.

Biografija

Kventin Tarantino je filmski scenarista, filmski režiser i glumac. Rođen je 27. marta 1963. godine u Noksvilu. Veliku popularnost je stekao početkom devedesetih godina, kada je, nakon što je stvorio uspješnu karijeru pisca i scenariste, počeo i da režira.

Tarantinov prvi veliki uspjeh bila je prodaja scenarija pod naslovom "Prava romansa", koji je napisao zajedno sa Rodžerom Ejvarijem i po kojem je snimljen film sa Patrišom Arket i Kristijanom Slejterom u glavnim ulogama. Prodaja "Prave romanse" pobudila je zanimanje za njegovu nadarenost. Upoznao je Lorensa Bendera na jednoj od holivudskih zabava i Bender je podstakao Tarantina da napiše scenario za film. Rezultat je bio "Ulični psi". Pun stila, ovaj duhovit i krvlju natopljen pljačkaški film usmjerio je sve njegove kasnije radove. Zatim je uslijedio film "Petparačke priče", film sa zamršenim zapletom i podjednako brutalnim humorom.

Tarantinovi filmovi poznati su po oštrim dijalozima, slikovitom nasilju, fragmentarnoj hronologiji i opsesiji pop kulturom. Tu su i izmišljene robne marke, kao što su cigarete Red Apple i hamburgeri Big Kahuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije