Film i serije

Povratak u prošlost kroz "Fest"

Povratak u prošlost kroz "Fest"
Foto: N.N. | Povratak u prošlost kroz "Fest"

BEOGRAD - Šest srpskih filmova i dvije manjinske srpske koprodukcije doživjeće premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu "Fest", koji će pod sloganom "Povratak u budućnost" na više lokacija u Beogradu biti održan od 7. do 16. maja tekuće godine.

"U glavnom takmičarskom programu publika će moći da vidi filmove 'Oaza' Ivana Ikića, 'Živ čovek' Olega Novkovića i 'Lihvar' Nemanje Ćeranića. U selekciji 'Fest fokus' biće prikazano ostvarenje 'Prolećna pesma' Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film 'Prizori iz života džukca' Tanje Brzaković, dok će dokumentarni film 'Kreka: Lovac na snove' Slobodana Ivetića o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala", saopšteno je iz "Festa".

Kako dalje saopštavaju, ovogodišnji program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske kinematografije u sedam programskih cjelina.

Radnja filma "Oaza" prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama.

"Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru", sinopsis je ovog filma u kojem igraju Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer i Goran Bogdan.

"Živ čovek" je novi film cijenjenog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković.

"Radnja prati nekadašnjeg člana kultnog benda 'Sinovi' Igora Đelića Đelu, koji živi sa ženom Sunčicom s kojom ima dosta problema, ali i mnogo godina provedenih zajedno. U haosu svakodnevice, usljed jednog ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priređuje kćerka tinejdžerka, on shvata da želi da promijeni svoj život", sinopsis je Novkovićevog filma u kojem uloge tumače Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić...

Film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića, bavi se jednim danom u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković...

Film "Prolećna pesma" biće prikazan u selekciji "Fest fokus". Rediteljka ovog ostvarenja je Natalija Avramović, koja je pisala i scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović. Dokumentarno-animirano ostvarenje "Prizori iz života džukca" rediteljke i scenaristkinje Tanje Brzaković biće prikazan u istoj selekciji, a film kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Za animaciju je bio zadužen Vuk Palibrk, a glasove junacima su dali Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović i drugi.

Dokumentarni film "Kreka: Lovac na snove" prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića Kreke, koji je dao neprocjenjiv doprinos domaćem i svjetskom filmskom stvaralaštvu. U glavnom takmičarskom programu "Festa" naći će se i dvije manjinske srpske koprodukcije. Film "Zastoj" reditelja Vinka Moderndorfera imaće svjetsku premijeru na "Festu", dok će srpsku premijeru imati "Potencijalni kandidat" Ercana Kesala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije