Film i serije

Poznati se opraštaju od Saše Petrovića: "Maestro filmske glume"

Poznati se opraštaju od Saše Petrovića: "Maestro filmske glume"
Foto: Printscreen/Twitter | Poznati se opraštaju od Saše Petrovića: "Maestro filmske glume"

​Tužna vijest o smrti bh. glumca Saše Petrovića sinoć je uzdrmala region, a potom su se njegovi prijatelj, kolege i javne ličnosti počeli opraštati od njega.

Prvi se od Saše oprostio bh. redatelj Srđan Vuletić, koji je s glumcem sarađivao na filmu "Teško je biti fin".

"Dragi Sale nadam se da si na boljem mjestu. Hvala za sve", napisao je bh. reditelj, nakon čega su se počele nizati oproštajne poruke na društvenim mrežama.

Među onima koji su se javno oprostili od bh. glumca je i njegova kolegica Jasna Beri.

"Dragi Saša, prerano si nas napustio. Neka te anđeli čuvaju ma gdje bio", napisala je Jasna Beri.

Uz oproštajnu poruku gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić opisala je glumca kao jednostavnog i neponovljivog.

"Kao rijetko koji glumac, znao si nas nasmijati i rasplakati briljantnim ulogama. Jedinstven i neponovljiv u originalnosti. Nesebičan u darivanju svojim jedinstvenim talentom i emocijama. I to malo duše, na kraju, poklonio je nama da nam bude lakše, sada kad ga više nema. Počivaj u miru dragi Saša", istakla je.

Ikonom urbanog Sarajeva smatra ga Jasmin Duraković, bh. redatelj i novinar, koji se takođerriječima hvale oprostio od legendarnog Saše.

"Otišao je Saša Petrović. Glumac. I to veliki. Rekao bih - maestro filmske glume. Bio je, kao vrlo mlad, ikona urbanog Sarajeva zlatnih osamdesetih. Od tada ga i znam. Radili smo zajedno na filmu 'Nafaka'. Nezaboravno iskustvo. Svaka scena koju smo radili. Naročito mi je draga jedna od finalnih u filmu. Te scene nije bilo u scenariju, ali se on borio za svoj lik i obećao sam mu da ćemo je uraditi posljednjeg dana ukoliko ne padne mrak. Ispala je jedna od najboljih u filmu. Radili smo prije nekoliko godina i igranu tv seriju 'Dobrodošli u Orijent Express'. Nakon toga je malo snimao, bolest je činila svoje. Teško je večeras zaspati u Sarajevu. Njegova velika ljudska i glumačka duša ove noći leti u nebo", napisao je.

Iz Narodnog pozorišta Sarajevo oprostili su se od Saše, prisjećajući se uloga koje je odigrao u ovom teatru.

"Danas je preminuo Saša Petrović — regionalno poznati bh. glumac. Narodno pozorište Sarajevo pamtit će ga po ulogama u dramskim predstavama kao što je 'Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna'. Upućujemo iskreno saučešće porodici, prijateljima i kolegama. Ostat će u vječnom sjećanju", naveli su.

"Zbogom druže Sale", napisao je kratko Alban Ukaj, među onima koji su poslali posljednji pozdrav legendi bili su Asja Krsmanović, Udružene glumaca i glumica BiH, Sarajevo Film Festival i mnogi drugi, prenosi Klix.

Podsjećamo, Aleksandar Saša Petrović preminuo je juče u Sarajevu nakon borbe s bolešću u 61. godini života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije