Film i serije

"Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. SFF

"Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. SFF
Foto: Ustupljena fotografija | "Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. SFF

SARAJEVO - Svjetska premijera filma bh. reditelja Pjera Žalice "Praznik rada" 19. avgusta zatvoriće 28. Sarajevo film festival (SFF), koji će biti prikazan u Open Air programu ovog festivala.

"Zatvoriti Sarajevo film festival je iznimna čast i novo iskustvo. Oboje je preduslov za ogromnu tremu, ali vjerujem da nećemo iznevjeriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvjereni da važnu priču pričamo na pravi način. Nadam se dobrom vremenu i zdravlju, pa da zatvaranje bude veliki trenutak velikog festivala. Zahvaljujem svima koji su radili i podržali film i Sarajevo film festivalu, koji nam je dao najbolju moguću okolnost da ga premijerno prikažemo gledaocima, zbog kojih i za koje smo pravili film", rekao je Žalica.

Radnja filma "Praznik rada" prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluvo doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kod kuće. Komšija kaže: "Uhapsiše Fudu, ko zna zašto." U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi saznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Uloge u filmu ostvarili su Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

Ekipu filma čine još direktor fotografije Almir Đikoli, muziku su uradili Zlatan Stipišić Džiboni i Dino Šukalo, scenografiju Nedjeljko Mikac, kostimografiju Andrea Samardžić, kokostimograf je Lejla Graho, šminku je radila Simona Ristevska, dok je ton snimatelj Igor Popovski.

Producenti filma su Pjer Žalica, Aida Huseinović i Rusmir Efendić.

"Praznik rada" je koprodukcijski filmski projekat partnera iz Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum Sarajevo), Hrvatske (Propeler film Zagreb), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production Skopje), Srbije (Backroom Production & BAŠ ČELIK, Beograd) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film Podgorica).

Online ulaznice za filmove u programu Sarajevu film festivala su u prodaji od 1. avgusta, od 15 časova. Prodaja ulaznica u glavnom box officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje od ponedjeljka, 8. avgusta od 10 časova.

Sarajevo film festival biće održan od 12. do 19. avgusta tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije