Film i serije

Predstavljena digitalna restauracija "Sezona mira u Parizu"

Predstavljena digitalna restauracija "Sezona mira u Parizu"
Foto: Print Screen/Youtube | Predstavljena digitalna restauracija "Sezona mira u Parizu"
Tanjug

Gala premijera digitalno restauriranog filma "Sezona mira u Parizu" Predraga Golubovića iz 1981. godine održana je u nedjelju ispred beogradskih Silosa, na Dunavskom keju, uz prisustvo poznatih ličnosti iz svijeta filma i kulture.

Ostvarenje priznatog filmskog reditelja, scenariste i publiciste, snimljeno u produkciji kuće "Centar film", na ovaj način će nastaviti svoj kinematografski život u kompletnom kvalitetu slike i tona, zahvaljujući poznatom projektu "A1 Kinoteka", koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.

Projekcijom filma u neposrednoj blizini Dunava, navedena ustanova kulture i telekomunikaciona kompanije najavile su nastavak saradnje u okviru koje će za buduće generacije biti sačuvano još 10 naslova, pored realizovanih 20, koja su od izuzetnog značaja za domaći i evropski film.

Glavne uloge u filmu "Sezona mira u Parizu" tumače legende domaćeg filma Dragan Nikolić i Predrag Miki Manojlović, ali i mnogi priznati evropski glumci - Marija Šnajder, Alida Vali, Raf Valone, Alan Nuri, Erland Josefson, Danijel Želan, Paskal Peti, Džejn Čaplin i Saša Darvin.

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, istakao je da je film "Sezona mira u Parizu" značajno djelo domaće kinematografije, na koji Kinoteka želi da ukaže poslije 40 godina od njegovog nastanka.

"U pitanju je važan film ne samo zbog toga što uloge tumače poznata imena srpskog i evropskog filma, već zato što i priča u prvi plan pored ljubavnog odnosa između glavnih likova, postavlja i ozbiljna društveno-politička promišljanja koja se čini da su i danas aktuelna", izjavio je Pantelić.

Direktor Kinoteke je istakao da je djelo renomiranog režisera i scenariste Predraga Golubovića (1935-1994) dvadeset i prvi film koji je kompletno restaurisan u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru ovog projekta, sa jasnim ciljem da se sačuvaju i zaštite klasična djela domaće kinematografije.

Ovaj antiratni film otvara mnoga pitanja sa kojima se evropsko društvo susrelo tokom i nakon Drugog svjetskog rata, a imajući u vidu godinu snimanja, pruža vizionarski pogled na svijet.

"Osim dramaturške i umetničke vrednosti, uvid u vreme od pre 40 godina važan je razlog da ovaj film, kao i mnoge druge iz tog vremena, pogledaju novi mladi gledaoci", smatra Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

"Zato naša misija nije samo davanje novog tehničkog kvaliteta kinematografskim umetničkim delima, već i njihov povratak u život pred gledaoce. To nam ostaje kao cilj i u dvogodišnjem periodu saradnje koji nas čeka potpisivanjem novog ugovora sa Jugoslovenskom kinotekom", otkrio je Turk, ispred kompanije "A1".

Javnosti se obratio i sin pokojnog reditelja, Srđan Golubović ("Otac", "Klopka", "Krugovi"), koji se u svom govoru osvrnuo na značaj digitalne restauracije, a ujedno prenio i svoje viđenje filmskog djela.

Nakon projekcije filma, održan je nastup alternativne rok grupe "Kanda Kodža i Nebojša".

Besplatne projekcije za beogradsku publiku planirane su za 15 i 16. oktobar u 20:30 časova u sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije