Film i serije

Premijera "Balkanske međe" u Beogradu

Premijera "Balkanske međe" u Beogradu
Foto: Tanjug | Premijera "Balkanske međe" u Beogradu

Srpska publika sinoć je imala priliku premijerno da pogleda film "Balkanska međa" u beogradskom Centru "Sava".

"Balkanska međa", akciona drama inspirisana je stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

Glavne uloga tumače neki od najpoznatijih domaćih glumaca koji su prije premijere prošetali "crvenim tepihom".

Pored Miloša Bikovića, u "Balkanskoj međi" publika je imala priliku da vidi i Milenu Radulović, Aleksandra Radojičića, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Srđana Žiku Todorovića, ruski glumac Anton Pampušni… a specijalni gost u epizodnoj ulozi bio je Emir Kusturica.

Glumce je publika nakon filma pozdravila ovacijama, a Biković je uoči projekcije izjavio: "Ovo je film koji je važan za nas", navodeći da će zim filmom, koji je dobar primjer kooprudukcije, naši glumci otvoriti sebi vrata u Rusiji.

Njegova koleginica Milena Radulović rekla je novinarima da je veoma uzbuđena i da očekuje pozitivne reakcije srpske publike, a Aleksandar Radojičić da mu je drago što se će film prikazivati i u Rusiji, jer mlađe generacije ne znaju mnogo o tadašnjim događajima, kao i saradnji Srbije i Rusije.

Kako je dodao, veću tremu ipak, ima pred beogradskom publikom.

Inače, film je 14. marta premijerno prikazan u Moskvi pred više od 2000 gledalaca.

Svečanoj premijeri u Beogradu prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Zahvaljujući producentskoj kući "Arhangel studios", na čijem se čelu nalaze glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, ruski autorski tim predvođen rediteljem Andrejem Volginom, snimao je većinu scena na autentičnim lokacijama u Srbiji.

Reditelj filma Andrej Volgin kazao je novinarima prije premijernog prikazivanja da ga je inspirisala priča na 600 strana o događajima na prištinskom aerodromu Slatina 1999. godine.

"Zajedno sa producentima sam ponovo pročitao tu priču. Bez analize cijelog događaja u kojoj su mi mnogo pomogli Miloš Biković i Miodrag Radonjić nikada ne bismo uspeli da snimimo ovaj film", kazao je juče novinarima Volgin.

On je naglasio da je 70 procenata filma snimljeno u Srbiji, a ostatak na jugu Rusije.

Premijera filma "Balkanska međa" biće održana i u Banjaluci 27. marta, u Cineplexxu Palas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije