Film i serije

Premijera dokumentarnog filma "Kadar za vječnost" u Novom Gradu

Premijera dokumentarnog filma "Kadar za vječnost" u Novom Gradu
Foto: Facebook/Printscreen | Večeras premijera dokumentarnog filma “Kadar za vječnost”

NOVI GRAD - U sklopu manifestacija povodom Petrovdana, dana opštine Novi Grad, večeras će se, s početkom u 20.30 časova, u amfiteatru JU „Kulturno-obrazovnog centra“ održati premijera dokumentarnog filma “Kadar za vječnost”, autora Nedeljka Lajšića, koji je snimljen po uzoru na seriju “Priče iz fabrike”.

“Tekstilna industrija je donosila najviše prihoda, a najuspješnija tvornica u toj grani industrije bila je ‘Sana’, veliki proizvodni kombinat s nizom disperziranih pogona i više hiljada radnika, oko 4.000. Njena uspješnost bila je motiv i za snimanje televizijske igrane serije osamdesetih godina”.

Podsjećamo da je “Priče iz fabrike” jugoslovenska televizijska serija od pet epizoda snimljena daleke 1985. godine u produkciji Radiotelevizije Sarajevo. Prvo svoje prikazivanje doživjela je godinu dana kasnije, a posebno je ostala upamćena po uvodnoj pjesmi „Osam stotina žena“, za koju je stihove pisao Duško Trifunović, a glas posudila Jasna Gospić. 

U glavnim ulogama tada, između ostalih, našli su se Zoran Radmilović, Mustafa Nadarević, Mira Stupica, Nada Đurevska, ali i Branislav Lečić i Irfan Mensur, koji će svojim dolaskom i uveličati premijeru Lajšićevog dokumentarnog filma, kako navode iz KOC-a. 

Lajšić je dugogodišnji televizijski snimatelj, te autor brojnih dokumentarnih filmova koji su nagrađivani na domaćim festivalima, ali i onima u Berlinu, Moskvi i Rimu.

Ulaz na premijeru dokumentarnog filma je besplatan.

Autor teksta: Sandra Bosančić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije