Film i serije

Premijera filma Krugovi

Premijera filma Krugovi
Premijera filma Krugovi

BEOGRAD - Reditelj filma "Krugovi" Srdan Golubović izjavio je da je njegov najveći strah tokom snimanja bio da nijednog trenutka ne oskrnavi djelo Srđana Aleksića.

Golubović pojašnjava da film inspirisan herojskim činom Srđana Aleksića, koji je poginuo braneći sugrađanina Bošnjaka u Trebinju 1993. godine, govori o posljedicama ovog čina.

"Hteli smo da napravimo film koji govori o potrebi svih nas da kažemo da se dobro dobrim vraća", rekao je Golubović na konferenciji za novinare uoči srpske premijere "Krugova" na 41. FEST-u (u subotu navače).

Golubović je istakao da nije riječ o ratnom, niti političkom filmu, već o savremenom ostvarenju u kojem je postavljeno pitanje da li dobro djelo može da izazove neko novo dobro đelo.

On je objasnio da je sve što se u ovom filmu događa 12 godina poslije Aleksićevog ubistva fikcija, iako postoje neki elementi autentičnih priča.

Film "Krugovi" savremena je priča o jednom junačkom djelu i njegovim posljedicama.

 Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom Haleu i Trebinju, prateći likove koji su, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promijeniti živote.

U ovom ostvarenju igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković i Vuk Kostić.

Svjetsku premijeru "Krugovi" su imali na Festivalu u Sandensu gdje je dobio specijalnu nagradu žirija, dok je na nedavno završenom Festivalu u Berlinu dobio nagradu selekcije "forum 2013".

Beogradska premijera je u subotu u 19.00 časova na velikoj sceni Centra "Sava".

Srđana Aleksića su pretukla četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske dok je branio sugrađanina Bošnjaka Alena Glavonjića, poslije čega je preminuo. Tragedija se dogodila 21. januara 1993. godine.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije