Film i serije

Premijera filma o ratnom putu Prve brčanske

Premijera filma o ratnom putu Prve brčanske
Foto: Ilustracija | Premijera filma o ratnom putu Prve brčanske

ŠEKOVIĆI - U Šekovićima će danas premijerno biti prikazan dokumentarni film o ratnom putu Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske autora i producenta Ljubiše Milutinovića.

Ovo ostvarenje posvećeno je herojima Prve birčanske pješadijske brigade, njihovom ratnom putu od 1992. do 1995. godine, Šekovićima kao značajnom mjestu regije Birač, ali i srpskom narodu od Zvornika do Pala, koji je spas od progona sa svojih ognjišta našao u Šekovićima.

Film će premijerno biti prikazan u Domu kulture sa početkom u 20.00 časova.

Dokumentarac će biti prikazan i sutra na svečanoj akademiji upriličenoj povodom 30 godina od formiranja Prve birčanske brigade. Tokom akademije koja je zakazna za 12.00 časova nastupiće učenici Srednjoškolskog centra "Petar Drugi Petrović Njegoš".

Povodom 30 godina od osnivanja Prve birčanske brigade prethodno će u 10.30 časova biti služen parastos u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Za 11.00 časova planirano je polaganje vijenaca na centralnom spomeniku palim borcima, a u 11.30 posjeta spomen-sobi.

Prva birčanska brigada u zoni odgovornosti obuhvatala je opštine Zvornik, Kalesiju, Šekoviće, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu i imala je širinu i do 150 kilometara.

U borbi za odbranu srpskih teritorija u Birčanskoj brigadi su poginula 363 borca, a 851 je ranjen.

Za doprinos u odbrani Birča i drugih prostora Republike Srpske, Prva birčanska pješadijska brigada odlikovana je Ordenom Nemanjića.

Brigada je sa ostalim jedinicama Drinskog korpusa odbranila Birač i obezbijedila opstanak srpskog naroda na vjekovnim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije