Film i serije

Premijerno prikazan film o Radovanu Karadžiću

Premijerno prikazan film o Radovanu Karadžiću
Premijerno prikazan film o Radovanu Karadžiću

U Beogradu je večeras premijerno prikazan dokumentarno-igrani film režisera Dragana Elčića pod naslovom "Radovan-Povik iza zidova tamnice" koji predstavlja ekskluzivnu priču o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Film, prikazan u Centru "Sava", predstavlja lična ispovijest iza zidova tamnice u trenucima presude na 40 godina zatvora, ali i priča o Karadžićevom skrivanju, načinu hapšenja i njegovom izručenju Haškom tribunalu.

Elčić je rekao da mu je cilj bio da u 90 minuta odvede svakog gledaoca ponaosob "na kafu kod Karadžića u Hag" da bi bolje upoznao prvog predsjednika Srpske i da bi, nakon gledanja filma, u njegovoj cipeli ostao kamičak koji će ga žuljati i natjerati da donese svoj sud o jednom vremenu.  

On je naveo da mu je imperativ bio da prikaže Karadžićevu ličnost privatno i naglasio da će za mnoge biti iznenađenje da je samo dva minuta filma posvećeno ratnim dešavanjima u BiH.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da je ovo jedan od načina da se pokaže istina o Radovanu Karadžiću o kojem, nažalost, postoje mnoge predrasude.

"Nažalost, predrasude su učinile svoje. Za dio javnosti u BiH on je zločinac, a za druge heroj koji je zajedno sa narodom stvorio Republiku Srpsku", rekao je Savčić.

On je naglasio da će, nakon gledanja filma, mnogi saznati ono što on zna kao član tima Karadžićeve odbrane - da nema dokumenta koji ga optužuje.

Savčić je dodao da vjeruje da će film biti značajan kao prilog za dokazivanje Karadžićeve nevinosti pred Haškim tribunalom.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanovoć rekao je da je ovo film o istorijskom trenutku i o čovjeku koji je pretpostavljao da će se ponoviti istorija i preuzeo odgovornost za svoj narod.

On je naglasio da će film biti značajna ostavština za mlade naraštaje i da će uticati na jačanje njihove nacionalne svijesti.

"To je ostavština koja će služiti generacijama mladih da bolje razumiju istoriju i vrijeme kad se sve to dešavalo i da, shodno tome, grade svijest o potrebi jačanja jedinstva, ekonomske moći i svega što je neophodno ako bi se eventualno ponovila neka slična situacija", rekao je Savanović.

Glumac LJubomir Tadić, koji je u igranom dijelu filma glumio Radovana Karadžića, izjavio je da je vrijeme da se kroz filmove poput ovog srpski narod bori za istinu.

On je rekao da je, gledajući sate i sate materijala iz haške sudnice i pripremajući se za ulogu, ostao u uvjerenju da Karadžić nije kriv za ono za šta ga optužuju.

Tadić je naglasio da je tokom suđenja sam predsjednik Haškog tribunala upozoravao Karadžića da brani sebe, a ne Republiku Srpsku, a da je Karadžić istrajao u tome da brani Srpsku i učini sve da pruži doprinos da ona ne bude ukinuta.

Večerašnju promociju filma otvorio ruski režiser Nikolaj Burljajev koji je recitovao Karadžićevu pjesmu "Kalemegdan".

Među zvanicama na premijeri bili su Karadžićeva kćerka Sonja Jovičević- Karadžić, sin generala Ratka Mladića - Darko Mladić, prvi predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, brojni akademici, senatori i druge ugledne ličnosti.

Film "Radovan - povik iza zidova tamnice" biće prikazan i na međunarodnom filmskom festivalu "Zlatni vitez" u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije