Film i serije

Premijerno prikazan film o ruskoj emigraciji u Kraljevini Jugoslaviji

Premijerno prikazan film o ruskoj emigraciji u Kraljevini Jugoslaviji
Foto: PMF | Premijerno prikazan film o ruskoj emigraciji u Kraljevini Jugoslaviji

Film "Ruska emigracija u Kraljevini Jugoslaviji početkom XX vijeka", s posebnim osvrtom na rusku kadetsku školu u Bileći, premijerno prikazan danas u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

Film je nastao kao rezultat istraživanja istorijske dokumentacione građe i terenskih istraživanja u Bileći u okviru nastavnog zadatka na Studijskom programu prostorno planiranje.

Prof. dr Mira Mandić održala je predavanje o istorijsko-geografskom kontekstu srpsko-ruskih odnosa i nevalorizovanoj kulturnoj baštini ruskih i srpskih emigranata.

Autor filma, student Dejan Puhalo, upoznao je prisutne s nastankom filma i mogućnostima savremene valorizacije materijalne i kulturne baštine Rusa u funkciji razvoja kulturnog turizma.

Ruska emigracija u Jugoslaviji slabo je istraživana, a veliki doprinos koji su dali razvoju nauke i kulture je zanemaren. Ovaj studentski film prvi je dokumentarni film o ruskoj emigraciji u Bileći.

"Geografsko društvo Republike Srpske i Asocijacija ruskih društvenih geografa više godina uspješno sarađuju, te je film o ruskoj emigraciji istovremeno i 'poklon' kolegama iz Rusije", saopšteno je sa PMF-a Univerziteta u Banjaluci.

Projekciji filma i predavanjima prisustovali su profesori i studenti PMF-a i studenti ruskog jezika, predstavnici Ruskog kulturnog centra i OECD-a, više kulturnih i drugih institucija i učenici srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije