Film i serije

Premijerno prikazan novi film Dušana Kovačevića

Premijerno prikazan novi film Dušana Kovačevića
Foto: Print Screen/Youtube/MegaComFilm | Premijerno prikazan novi film Dušana Kovačevića
Tanjug

Premijera filma "Nije loše biti čovek" održana je večeras rasprodatim prikazivanjem u beogradskoj Kombank dvorani, gdje je crvenim tepihom prošetala autorska i glumačka ekipa predvođena rediteljem i scenaristom Dušanom Kovačevićem.

Na crvenom tepihu premijere Kovačevićeve komedije sa elementima trilera pojavili su se glumci Vojin Ćetković, Branka Katić, Gordan Kičić, Hristina Popović i Andrija Milošević.

Na premijeru su došli i glumci Srđan Žika Todorović, Marko Gvero, Jelena Mihajlović, pjevačica i glumica Lena Kovačević i kompozitor muzike za film Momčilo Bajagić, kao i brojni drugi članovi filmske ekipe.

Kovačević je, između ostalog, scenarista klasika domaće kinematografije "Maratonci trče počasni krug“, "Ko to tamo peva" i "Balkanski špijun", gdje je bio i koreditelj, a nakon režije "Profesionalca" trebalo mu je 18 godina da ponovo stane iza kamere za film "Nije loše biti čovek".

Kovačević je rekao agenciji Tanjug da je čekao da režira novi film pošto to nije njegov osnovni posao, a u međuvremenu je napisao nekoliko drama, režirao nekoliko predstava i napisao još dvije knjige.

"Ovo je film sa nekoliko paralelnih priča koje se na kraju saberu u jednoj tački. Pošto volim čiste priče, koje su čitljive i lake za razumevanje, ovaj film je u žanru trilera koji može da bude i kao bajka", rekao je Kovačević.

Istakavši da ne voli suviše mrak, Kovačević je rekao da njegov novi film "u sebi ima elemente tame, ali ne mraka".

Kovačević je rekao da je veliki dio života posvetio paralelnom svijetu ptica i životinja, i da je htio da film posveti "tom dragocenom svetu" sa kojim je odrastao.

Kovačevć je podsjetio da u "Andergraundu" (1994) reditelja Emira Kusturice, rađenom po njegovom scenariju, "jednu od velikih uloga igra majmun", a i njegov roman se zove "Meda peva bluz".

Film "Nije loše biti čovek" prati profesora klavira Milana, kog igra Ćetković, koji nakon pet godina odlučuje da riješi misteriju nestanka, pod nerazjašnjenim okolnostima, svog kuma nekadašnje pop zvijezde Ranka Belog, u tumačenju Kičića. Nailazeći svuda na nerazumijevanje Ćetkovićev lik razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.

"Veliki pisac je pisao scenario. Mnoge stvari su se podudarile sa nekim mojim razmišljanjima i mojim životnim putevima. Gde god smo se susretali moj lik i ja bilo je uzbudljivo i dobro. Bio je izazov naći pravu meru. Kad je velika emocija treba je kanalistati ", rekao je Ćetković novinarima.

Katić je rekla agenciji Tanjug da joj je bila "velika čast" što prvi put igra u nekom Kovačevićevom filmu, koji je "legenda po čijim delima su snimljeni neki od najboljih naših filmova".

"Igram suprugu koja voli svog čoveka i shvata da je u teškoj situaciji već par godina pošto je izgubio svoj posao i ponos. Trudi se da zadrži još neko dostojantsvo i malo se čudno ponaša. Dolazi kući i stalno priča o nekom psu sa kojim komunicira. Zaista me zabrine", rekla je Katić.

Pored dvije projekcije u Kombank dvorani večeras je film "Nije loše biti čovek" prikazan i u bioskopu Sinepleks Galerija, a novosadska premijera je predviđena za 8. decembra u bioskopu Arena Sinepleks.

Redovno bioskopsko prikazivanje počinje 9. decembra.

Film "Nije loše biti čovek" snimile su produkcije "Art end popkorn" i "Terminal 3", u koprodukciji sa Kontrast studijom i Sinamon filmom, uz podršku Filmskog Centra Srbije i Hrvatskog audiovizuelnog centra. Distributer je MCF Megakom film.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije