Film i serije

Premijerom filma "Južni vetar" otvoren sedmi TFF

Premijerom filma "Južni vetar" otvoren sedmi TFF
Foto: Anadolija | Premijerom filma "Južni vetar" otvoren sedmi TFF

Bh. premijernim prikazivanjem srpskog filma "Južni vetar" Miloša Avramovića večeras je u Tuzli otvoren sedmi Tuzla film festival (TFF), festival južnoslavenskog filma, tokom čijeg osmodnevnog trajanja je najavljeno 120 projekcija u šest kategorija.

Miodrag Radonjić, koji glumi u "Južnom vetru", akcionom trileru u kojem ima elemenata komedije i melodrame, smatra da su festivali poput TFF-a važni za kulturnu saradnju i povezivanje regiona.

"Primijetio sam da se u posljednje vrijeme otvaraju festivali i u manjim mjestima, što je bitno za publiku koja, govorim za Srbiju, nema mnogo mogućnosti. Vjerujem da je slično i ovdje, a ovaj događaj je praznik filma", rekao je Radonjić

Zahvaljujući ovom festivalu, na prostoru Tuzlanskog kantona i ovog dijela Bosne i Hercegovine počela se kreirati filmska industrija.

"Sve se dešava na prostoru gdje film skoro nikada nije postojao, a ovdje sada ne samo da dolaze etablirani glumci, filmovi 'A' kategorije i filmovi iz cijele Evrope, nego dolaze i ljudi koji žele da snimaju ovdje. U saradnji s našim Univerzitetom u Tuzli i Akademijom dramskih umjetnosti mislim da ćemo konačno dobiti i jednog filmskog redatelja za dugometražni igrani film, koji ovdje nikada nije snimljen", izjavio je Boris Balta, direktor TFF-a.

Festival ima veliki značaj za grad Tuzlu i u turističkom i ekonomskom smislu jer se očekuje da će biti ostvareno oko 200 noćenja, što je prilična cifra za ovaj grad u vansezonskom periodu.

Takođe, prema kvaliteti filmova, filmskih radionica i pratećih sadržaja, festival je svrstan među značajnije na Balkanu.

"To nije naša procjena, nego su drugi ocijenili da smo ušli među deset filmskih festivala na Balkanu, što je jedna fantastična stvar, koju smo uradili relativno brzo u gradu koji nije imao skoro nikakav dodir s filmom", naveo je Balta.

Među gostima koji su se prošetali crvenim tepihom bio je i Slaven Knezović, prošlogodišnji dobitnik Zlatne tuzlanske vile za produkciju svog filma "Mrtve ribe". On je naveo da mu je vrlo poznato koliko se truda i napora ulaže u organizaciju filmskih festivala jer i on već 12 godina organizuje Mostar film festival.

"Drago mi je da TFF ustrajava jer uspješno surađujemo i prolazimo kroz iste stvari. Balta se bori da svojim Tuzlacima dovede dobre filmove, ja se borim za to u Mostaru i nastavit ćemo donositi filmske radosti svojim sugrađanima. Nadam se da će ova dva festivala postati dvije veoma važne kulturne manifestacije za Bosnu i Hercegovinu", rekao je Knezović.

Ljubitelji filmske umjetnosti narednih dana biće u prilici pogledati filmove u šest kategorija, a sve projekcije će se realizovati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije