Film i serije

Preminula žena koja je 50 godina čekala izvinjenje zbog incidenta na dodjeli Oscara

Preminula žena koja je 50 godina čekala izvinjenje zbog incidenta na dodjeli Oscara
Foto: Instagram/sacheenbreakingthesilence | Preminula žena koja je 50 godina čekala izvinjenje zbog incidenta na dodjeli Oscara

Glumica Sačin Litlfeder, pripadnica indijanskog plemena Apača, preminula je u 75. godini života. Bila je aktivistkinja za prava Indijanaca, a dočekala je izvinjenje Američke akademije filmskih umjetnosti i nauke zbog lošeg tretmana na dodjeli Oscara 1973. godine.

Sačin Litlfeder (Malo Pero), koja je u ime Marlona Branda izašla na scenu da odbije prestižnu nagradu Oscaar koji mu je dodijeljen za ulogu u filmu Kum, umrla je u 75. godini.

Vijest je saopštila Američka akademija filmskih umjetnosti i nauka, prenio je RTS. Glumica Sačin Litlfeder je bolovala od raka dojke. U avgustu 2022. godine od ove institucije dobila je izvinjenje poslije 50 godina.

Kako je Hollywood Reporter naveo, Sačin je preminula u svom domu u gradu Novato u sjevernoj Kaliforniji, okružena svojim najmilijima.

Zlostavljanje koje je pretrpjela zbog svog govora na dodjeli Oscara 1973. godine dobro je poznato, a šikaniranje je predvodio niko drugi do legendarni Džon Vejn, koji se umalo nije i fizički obračunao sa njom.

Marlon Brando osvojio je Oscara za najboljeg glumca 1973. za ulogu u filmu Kum, ali nije prisustvovao ceremoniji, protestujući u znak podrške pravima Indijanaca. Na događaj je u Brandovo ime otišla Sačin Litlfeder, koja je tada imala 26. godina.

U svom govoru koji je trajao 60 sekundi, ona je objasnila da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog „načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosjedioce američkog kontinenta“.

"Obećala sam Brandu da neću dotaći njegovog Oscara“, rekla je tada Sačin.

Govor je trebalo da skrene pažnju na proteste kod Ranjenog Kolena (Wounded Knee), na mjestu gdje je počinjen masakr nad Indijancima 1890. godine.

Većina prisutnih je izviždala njen govor, a glumca Džona Vejna obezbjeđenje je moralo da skloni jer je htio fizički da nasrne na glumicu.

Poslije ceremonije dodjele Oscara, Sačin Litlfeder je stavljena na Crnu listu Holivuda. U avgustu 2022. godine, Akademija filmske umjetnosti i nauke izdala je zvanično izvinjenje.

„Zlostavljanje koje ste pretrpjeli zbog ove izjave bilo je neopravdano. Emocionalni bol koji ste preživjeli i šteta koju je pretrpela Vaša karijera u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga Vam nudimo naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje“, navodi se u saopštenju.

Kao odgovor na pismo izvinjenja, Sačin je napisala: „Što se tiče izvinjenja Akademije meni, mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi – prošlo je samo 50 godina! Moramo da zadržimo smisao za humor u svakom trenutku. To je naš način preživljavanja“.

U intervjuu za Gardijan 2021. Sačin je pričala o svom teškom djetinjstvu. Rođena je 1946. godine od oca Apača i bijele majke koji nisu mogli da je odgajaju, pa je odrasla uz babu i djeda po majci. Kada je imala 17 godina počela je da posjećuje rezervate u Arizoni.

„Ostvarila sam dobar kontakt sa urbanim Indijancima, vraćajući se našim tradicijama, našem nasljeđu. Starci koji su došli iz različitih rezervata naučili su nas mlade kako da ponovo budemo Indijanci. Bilo je divno“, rekla je Sačin tada.

Do svojih ranih dvadesetih, radila je na radio stanici u San Francisku, na čelu lokalnog odbora za unapređenje uslova života Indijanaca. Kada je čula Marlona Branda kako govori o pravima Indijanaca, napisala mu je pismo. On je nazvao i postali su dobri prijatelji.

Nedavno je izjavila da je „veoma, bolesna" od raka dojke.

Govoreći o smrti, rekla je: „Idem na drugo mjesto. Idem u svijet svojih predaka. Opraštam se. Zaslužila sam da budem prava ja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije