Film i serije

Preminuo Abdulah Sidran, scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?" i "Otac na službenom putu"

Preminuo Abdulah Sidran, scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?" i "Otac na službenom putu"
Foto: Facebook/Abdulah Sidran | Preminuo Abdulah Sidran scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?” i “Otac na službenom putu”

Abdulah Sidran, bh. pjesnik i filmski scenarista filmova kao što su "Sjećaš li se Dolly Bell?" i "Otac na službenom putu", preminuo je večeras u 80. godini nakon duge i teške bolesti.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sarajevu. Do aprila 1992. godine bio je zaposlen na RTV Sarajevo kao vodeći dramaturg.

Književnošću se počeo baviti 1960-ih godina. Pripadao je generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom". Izbori iz njegove poezije su prevedeni na njemački, francuski, italijanski i druge jezike.

Scenarista je filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića... Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Dobio je i nagradu "25. novembar" za životno djelo iz oblasti književnosti. Bio je član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije