Film i serije

Preminuo glumac Duško Valentić

Preminuo glumac Duško Valentić
Foto: Davor Puklavec/Pixell | Preminuo glumac Duško Valentić

Glumac Duško Valentić preminuo je u 75. godini. Pokojnog hrvatskog glumca proslavila je uloga Papundeka u seriji "Velo misto", a iza sebe je imao više od 50 filmskih i televizijskih uloga, dok je u matičnom kazalištu Gavela preskočio stotku.

Dvaput je pao razred u zagrebačkoj VII. gimnaziji, te dok još nije položio maturu upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvi put se pred kamerom pojavio u igranom filmu "Imam dvije mame i dva tate". Dobio je malu ulogu, hipija, koju je s oduševljenjem prihvatio.

S 27 godina doživio je kliničku smrt. Tokom služenja vojske u šest mjeseci imao je tri upale pluća i tijelo mu je bilo "prekrcano" penicilinima.

"Sjećam se svega, te se situacije ne zaboravljaju. Tunel, svjetlo, sve što piše u knjigama - istina je", rekao je Valentić jednom prilikom.

Valentić se rodio u Pančevu u januaru 1950. godine U Zagreb se preselio kada je imao sedam godina.

Publici je poznat po ulozi Papundeka u "Velom Mistu", te drugim ulogama u Gaveli i Teatru ITD, među kojima je: Erih u "Bečkim šumama", Sebastian "Na tri kralja", Robespjer u "Dantonovoj smrti", Knez Miškin u "Idiotu", Grga Čokolin u "Zlatarevom zlatu", Grošičar u "Careva Kraljevna", i desetine drugih. Osim bogate karijere u pozorištu, Valentić je ostvario i zavidne uloge u filmovima i televizijskim serijama poput one u seriji  "Kuda idu divlje svinje" (1971.). Zatim slijedi Galićev film "Tomo Bakran" (1978.), i nakon toga "Novinar" (1979.), uloga Lojzeka u "Horvatovom izboru"...

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije